2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Negyedik hete zajlik Litvániában a tanügyesek általános sztrájkja

2018. december 20. 13:09, utolsó frissítés: 14:06

Negyedik hete sztrájkolnak a tanárok Litvániában. A sztrájkot a küszöbön lévő tanügyi reform váltotta ki, amely jelentősen megnehezítené a tanárok munkakörülményeit, a jelenleginél jobban leterhelné őket. Több mint harminc tanár elkezdte a tanügyi minisztérium irodáinak elfoglalását.

Andrius Navickas, a Litván Tanügyi Alkalmazottak Szakszervezetének (LŠDPS) elnöke elmondta, hogy „Amit bevezetnének az nem egy órabér szerinti fizetésrendszer, hanem egy percekre lebontott bérezés, amely mind az iskolaigazgatókat, mind a tanárokat arra kötelezné, hogy kínos aprólékossággal tervezzék meg minden egyes órájukat egy egész tanéves keretben”.

A tiltakozó mozgalom rövid idő alatt felgöngyölődött, a kezdeti negyven iskolához csatlakozott még hatvan tanügyi intézmény és a „reformok” visszavonásán kívül most már egy általános, 20 százalékos béremelést is követelnek januártól. A szakszervezetek kiálltak e követelések mellett és azt állítják, hogy a sztrájkot addig nem hagyják abba, amíg a követeléseiket nem teljesíti a kormány.

A Földművesek és Zöldek Szövetsége vezette jobbközép kormány – amely 2016-ban nyerte meg a választásokat az alsó társadalmi rétegeknek különböző ígéreteket téve – nyíltan kifejezte megvetését a mozgalommal szemben, amelyről azt állította – Saulius Skvernelis miniszterelnökön keresztül –, hogy a Kreml programját követik a tanárok, az orosz külpolitika keze műve.

A vasárnapi vilniusi több ezer fős tüntetés után pedig Skvernelis azt nyilatkozta, hogy a litván hírszerző szolgálathoz fordul segítségért, hogy az „orosz befolyás” ellen fel tudjon lépni. Több kormánypárti politikus a sztrájkolók ellen lejárató kampánnyal és fenyegetőzésekkel kezdett fellépni, amit az államfő Dalia Grybauskaitė is elítélt. Az államfő enyhítő körülményekkel járó módosító javaslatot vitt a parlament elé, amit végül a Seima (a vilniusi parlament) december 13-án elfogadott, viszont a sztrájkolók azt ígérték, hogy amíg egyéb javító intézkedésekre és a januári fizetésemelésre nem kerül sor, nem hagyják abba a sztrájkot. (balticnews.com/hirszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS