2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

202 év múlva szűnhet csak meg a nemek közti fizetéskülönbség

2018. december 19. 16:49, utolsó frissítés: 16:49

Megfeneklett a nemek közti egyenlőség a World Ecomomic Forum szerint, világszinten ugyanis a nők a férfiak keresetének mindössze 63%-át kapják.

A WEF évente megszervezi az üzleti és politikai vezetők világtalálkozóját, és azon az állásponton van, hogy bár a fizetéskülönbség valamennyire szűkült az elmúlt évben, a dolgozó nők száma csökkent. 2017-ben a WEF 217 évre saccolta a nemek közti fizetéskülönbség megszűnését.

A WEF felmérése szerint világszinten az átlagos nő a férfi munkatársak keresetének mindössze 63%-át kapja kézhez, és egyetlen országban sem létezik egyenlő bérezés. Laosban (Dél-Kelet-Ázsia) a legjobb az arány, ott a nők 91%-át keresik meg a férfiak fizetésének.

Jemen, Szíria és Irak áll legrosszabbul a nemek közti egyenlő bérezés szempontjából, ezekben az országokban a nők kevesebb, mint 30%-át keresik meg a férfiak fizetésének. A 149 ország közül az USA 51. helyen áll, Románia 63, Magyarország 102.

A felmérés alapján világszinten az igazgatók mindössze 34%-a nő, illetve addig, hogy egyenlő arányban legyenek női és férfi politikusok, további 107 évnek kell eltelnie. A felmérésben szereplő 149 ország közül 17-nek van női államfője, átlagosan a miniszterek 18%-a, az országgyűlési képviselők 24%-a nő.

A politikusok nemek szerinti megosztottságának szempontjából Izland áll az első helyen, de ott is 33%-os a különbség és az arány nőtt az előző évhez képest.

Klaus Schwab, a WEF ügyvezetője úgy gondolja, hogy a jelenlegi, gyökeres gazdasági és társadalmi változásban kritikus szempont a nők és férfiak egyenlő közreműködése. A társadalmak nem engedhetik meg maguknak, mondja Schwab, hogy elveszítsék az emberiség felének képességeit, ötleteit és nézőpontját. (Guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS