2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rengeteg újságírót gyilkoltak meg és börtönöztek be az idén

2018. december 19. 16:36, utolsó frissítés: 16:36

113 újságírót gyilkoltak meg 2018-ban világszerte, ez 14 százalékkal több, mint tavaly, áll a a genfi Presse Embleme Campagne (PEC) nevű civil szervezet éves jelentésében.

A legtöbb újságírót Afganisztánban és Mexikóban gyilkolták meg az idén. A PEC adatai szerint az újságírók számára a harmadik legveszélyesebb ország Szíria volt, ahol idén tizenegyet öltek meg közülük. Ezt követi Jemen és India: mindkét országban nyolc ilyen esetről tudnak.

Az Egyesült Államok - hat meggyilkolt újságíróval - a lista hatodik helyére került.

Régiókra lebontva a jelentésből az derül ki, hogy jelenleg Ázsia a legveszélyesebb térség az újságírók számára, ahol idén összesen harminchat újságírót gyilkoltak meg. Ázsiát Dél-Amerika követi harminckét áldozattal, a Közel-Keleten ez a szám pedig 2018-ban huszonnégy volt.

A szervezet szerint az elmúlt kilenc évben a sajtó 1221 munkatársát ölték meg. Az elmúlt öt évben a legveszélyesebb országok között mindig ott volt Szíria hatvannégy, Mexikó hatvanegy és Afganisztán negyvennyolc halálos áldozattal, állítják.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet éves felméréséből az derül ki, hogy 2018-ban 348 újságírót zártak börtönbe, valamint további 60-at jelenleg is fogságban tartanak. A bebörtönzött újságírók több mint felét Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban és Törökországban tartják fogva.

A Time magazin idén az év emberének mások mellett Dzsamal Hasogdzsit, a meggyilkolt szaud-arábiai újságírót, illetve a Reuters hírügynökség Mianmarban bebörtönzött munkatársait, továbbá egy Fülöp-szigeteki újságírót és a Marylandben meggyilkolt újságírók csoportját választotta. (euronews/rsf.org/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS