2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénteken is tüntettek Budapesten

2018. december 15. 12:11, utolsó frissítés: 13:14

Összefogásra és a tiltakozások folytatására szólították fel a pénteki budapesti kormányellenes tüntetés résztvevőit az ellenzéki pártok képviselői.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke a rendezvény néhány száz résztvevője előtt ellenzéki egységet sürgető történelmi pillanatnak nevezte a munka törvénykönyvének szerdai módosítását. Az összefogás következő nagy erőpróbája a jövő májusi EP-választás, hiszen Orbán Viktor újabb sikere esetén akár az ellenzéki pártok beszüntetésére is fel kell készülni - fogalmazott.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke hangsúlyozta, hogy a szerdai törvénymódosítással a kormány átlépett minden határt. A ellenzéknek és támogatóinak ezért minden érintett társadalmi réteggel szolidaritást kell vállalnia - tette hozzá.

Varga Damm-Andrea (Jobbik) újabb rendszerváltást sürgetve úgy fogalmazott, hogy a kormány képviselői a "nép hátán ugráló despoták", Orbán Viktort "raszputyinok veszik körül", a ellenzék viszont "kiművelt emberfőkből áll".

A képviselő szerint a kormány a héten megteremtette egy "katonai puccs" lehetőségét is, Orbán Viktor ezért bármikor a "emberekre zúdíthatja a rendőrséget és a katonaságot" - mondta.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke kijelentette, hogy Kövér László házelnöktől bármilyen büntetést elvisel, ha ez az ára a "szabad, demokratikus, európai Magyarországnak". Az Országgyűlés szerdai ülése szerinte bebizonyította, hogy az ellenzéki képviselőknek nincsenek jogaik, de el fogják érni, hogy Orbán Viktor és kormánya "részt vegyen az út a börtönbe programban".

Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője hiányolta a valódi érdekegyeztetést, és hozzátette, hogy a dolgozók helyzete ritkán kerül a nyilvánosság elé. A munkavállalók nem több munkát, hanem nagyobb fizetést szeretnének - tette hozzá.

Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő szerint az ország szétszakadt nagyon kevés gazdag és nagyon sok szegény emberre. Úgy fogalmazott, ez így nem folytatható, és arra is rámutatott, hogy fiatalokkal és idősekkel egyaránt elbánik a kormány az intézkedéseivel. Sokat ettől a kormánytól már nem várhatunk Schmuck szerint, beszéde végén pedig azt követelte kormánytól, hogy vonja vissza a rabszolgatörvényt, Áder Jánostól pedig azt, hogy ne írja alá azt.

Tordai Bence (Párbeszéd) utalva a szerdai napra, amikor az interneten közvetített az országgyűlésből, azt mondta: „Talán aznap én voltam a nap embere. December 13-án Donáth Anna volt a nap embere. Ma december 14-e van. És ma valaki megint a nap embere lesz. Minden nap lesz valaki, aki viszi tovább az ügyet.”

A tüntetés résztvevői a beszédek elhangzása után a Margit híd felé indultak, majd a Szent István körúton haladtak tovább. Ezt követően a rádió épületéhez mentek, majd a Szabadság hídon át Budára. Visszatértek Pestre az Erzsébet hídon, majd a többi között a Váci utcát, a Március 15. teret és a Szabadság teret érintve ismét a Kossuth téren gyűltek össze.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem sokkal este 10 óra előtt a rendőrség honlapján közölte: a Kossuth téren a tüntetők közül többen elkezdték dobálni a rendőröket, ezért a Készenléti Rendőrség védőfelszerelésbe öltözött egységeinek le kellett váltaniuk a Budapesti Rendőr-főkapitányság szolgálati öltözetet viselő rendőreit. A rendőrség részéről "elhangzott az első felszólítás a jogkövető magatartásra" - tették hozzá.

Később a rendőrség közölte, hogy könnygázt vetett be a Kossuth téren. A tüntetők ugyanis - akik közül többen maszkkal, gázálarccal takarták el az arcukat - többszöri felszólítás ellenére folyamatosan dobálták a rendőröket.

A police.hu honlapon olvasható közlemény szerint a rendőrök három embert előállítottak. Ugyanis "az agresszíven viselkedő tömegből három férfi a rendőrökre támadt, nekirontott a sorfalnak, lökdöste azt. A férfiakat - akik közül egyikük az arcát maszkkal eltakarta - a rendőrök kiemelték a csoportosulásból, és bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállítják."

A közleményben arra is emlékeztettek, hogy az elmúlt két nap demonstrációinak biztosításakor 14 rendőr sérült meg.

A Kossuth téri feszültség aztán csillapodott, és a tömeg a Lánchídon keresztül a Várba, ezen belül is a Sándor Palota elé ment. Eközben folyamatosan morzsolódtak le a demonstrálók, Áder János rezidenciájánál már csak körülbelül 150-en voltak. Végül a Vár területén az egy adott ponton a járdára terelt tüntetők szétszóródtak.

Fáklyás tiltakozó demonstráció volt Pécsen is, amelyen Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hangsúlyozta: most a beszédek helyett a cselekvés ideje van, hogy "leomoljon a kormány által épített kártyavár". A tüntetők Pécsen tojással dobálták meg a kormánypárti Dunántúli Napló szerkesztőségének épületét. (mti / Mérce.hu)

A pénteki tüntetésről frissülő cikkünben számoltunk be, amely itt elérhető.

A borítókép forrása: Halász Júlia / 444.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS