2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USA elfogadhatatlannak tartja Törökország bejelentett offenzíváját Szíriában

2018. december 13. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) „elfogadhatatlannak” tartja Törökország szerdán bejelentett offenzíváját Szíriában a kurdok lakta területek ellen.

„Egyoldalú katonai akció bármely érintett fél részéről Szíria északkeleti részén, különösen abban az övezetben, ahol amerikaiak lehetnek jelen, nagyon nyugtalanító” - hangsúlyozta Sean Robertson, a Pentagon egyik szóvivője, leszögezve, hogy Washington "elfogadhatatlannak" tart egy ilyen akciót.

„Nem szabad és nem is engedhetjük, hogy az Iszlám Állam lélegzethez jusson ebben a kritikus pillanatban, különben kockára tesszük a koalíciós partnereinkkel elért jelentős eredményeinket, s fennáll a veszélye az Iszlám Állam újbóli felbukkanásának” - figyelmeztetett Robertson.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán jelentette be, hogy „a következő napokban” a török hadsereg támadást indít a Szíria északi vidékeit ellenőrzésük alatt tartó kurd erők ellen.

A kurdok az Egyesült Államok fő szövetségesei az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban, Ankara azonban terroristacsoportnak tartja a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciájukat, mert kapcsolatban áll a török földön élő kurdokkal, akik évek óta fegyveres küzdelmet folytatnak a Törökországon belüli autonómiájukért.

„Nem fogjuk kívülállóként szemlélni a közvetlenül a határainknál folyó játszmát” - mondta televíziós beszédében szerdán a török elnök, és bejelentette, hogy „az Eufrátesz folyótól keletre fekvő vidékeken néhány napon belül" megindítják a támadást, annak érdekében, hogy - mint fogalmazott - "megmentsük a területet a szeparatista terroristaszervezettől”, azaz a Kurd Népvédelmi Egységektől. Erdogan szerint ez a lépés biztosítja majd Szíria területi integritását, megteremti a lehetőséget a szír helyzet politikai rendezéséhez, és egyúttal egészségesebb légkört alakít ki az együttműködésre az Egyesült Államokkal a térségben.

A kurd milícia és a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) együtt küzdenek a dzsihadisták ellen, és a kurdok 2014 óta fő szövetségesei Washingtonnak a térségben az Iszlám Állam elleni harcban. Az Egyesült Államok a milícia ellenőrzése alatt lévő északkeleti vidékeken fegyverzi fel és képezi ki az SDF harcosait. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS