2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Macron szerint jogos a sárgamellényesek elégedetlensége, de az erőszak elfogadhatatlan

2018. december 11. 10:44, utolsó frissítés: 11:19

Emmanuel Macron francia államfő hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, és jelezte, tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban, valamint azt is elismerte, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit.

A köztársasági elnök 13 perces beszédét nagy várakozás előzte meg, miután a december 1-jei erőszakos zavargásokba torkollott tüntetőnap után most először szólalt meg az ügyben.

Emmanuel Macron jelképesen „gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett ki, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából.

Az elnök néhány konkrét intézkedést is bejelentett:

- Január 1-jétől 100 euróval emelkedik a minimálbér.
- A 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek a járulékfizetések alól).
- A túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől.

Macron arra kérte a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz. Ennek érdekében az elnök kedden és szerdán fogadja a nagyvállalatok és bankok vezetőit, továbbá azt is szeretné, ha minden francia nagyvállalat ezentúl Franciaországban adózna.

A sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első szociális lépéseket, de úgy értékelték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, s jövő szombaton ismét jelentős mozgósítás várható.

Az államfő szerint negyven év problémái törtek felszínre az útblokádoknál, amelyeket nem tudott a politika eddig orvosolni, és ebből vállalta a saját részét is a másfél évvel ezelőtti megválasztása óta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS