2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szexbotrányba keveredtek a kéksisakosok

2005. március 25. 10:41, utolsó frissítés: 2005. március 31. 11:09

Hol étellel, hol pénzzel fizettek azok a békefenntartók, akik tizenéves kongói lányokkal létesítettek szexuális kapcsolatot. A megvádolt katonákat saját hazájukban felelősségre fogják vonni – áll az ENSZ legújabb jelentésében. Eddig azonban nem ez volt a szokás a nemzetközi szervezetnél. A túlkapások miatt csak a hazaküldéssel kellett számolniuk a katonáknak és szervezet alkalmazottainak.

A jordán nagykövet, Zeid Raad Zeid al-Hussein herceg által készített jelentés azonban indokolttá teszi a szigorúbb és következetesebb fellépést. Ebben ugyanis az áll, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy a békefenntartók kihasználták annak az országnak a lakosait, amelynek nyugalmát védeniük kellett volna. A herceg jelentése szerint hasonló esetek előfordultak már Boszniában, Koszovóban, Kelet-Timorban, Kambodzsában és Nyugat-Afrikában is.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 140 panasz érkezett, a vizsgálatok már megindultak. Az ENSZ javaslata alapján a bűnösnek talált békefenntartók nevében pedig létrehoznak egy alapítványt, amely az áldozatok támogatásáról fog gondoskodni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS