2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Könnygázzal oszlatták a tüntetőket Párizsban

2018. december 01. 13:36, utolsó frissítés: 13:37

A francia rendőrség könnygázt vetett be az üzemanyagadó emelése ellen tüntető francia sárgamellényesek ellen szombaton Párizs központjában, mert át akartak törni egy rendőrkordont. Helyszíni jelentések szerint legalább 16 erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

A sárgamellényeseknek országosan ez a harmadik nagy tüntetése, egyébként november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken az ország útjain. Az egy héttel ezelőtti párizsi tüntetés már erőszakos volt. Pénteken kudarcba fulladt a sárgamellényesek két képviselőjének tárgyalása Édouard Philippe miniszterelnökkel.

Szombat reggel hat óra óta le van zárva a párizsi Champs-Élysées sugárút a forgalom elől. Sok üzlet és étterem kirakatát a tulajdonosok bedeszkázták erre a napra, okulva a múlt szombati károkból.

A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük a Place de l’Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg. A rendőrök – tartva attól, hogy erőszakos szélsőbal-, illetve szélsőjobboldali elemek vegyültek a tüntetők közé – legkevesebb 24 erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

A sárgamellényesek tüntetése mellett szombaton Párizsba demonstrációt hirdetett meg a CGT szakszervezet is, valamint várható egy tüntetés a külföldi diákok kiadásainak emelése ellen. A rendőrség mintegy 5 ezer tagját vezényelte ki szombaton a fővárosi utcákra, és további 5 ezret vidéken. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS