2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt idősebb George Bush

2018. december 01. 08:39, utolsó frissítés: 08:48

Péntek késő este, 94 éves korában elhunyt George H. W. Bush volt amerikai elnök. Bush az Egyesült Államok 41. elnöke volt, 1989-től 1993-ig vezette az országot, azt megelőzően Ronald Reagan elnök alelnöke volt két cikluson át.

Halálának hírét fia, George W. Bush volt elnök közleményben erősítette meg. Azt írta, ő volt a legnagyszerűbb ember és a legjobb apa, akit csak kívánni lehetett. Idősebb Bush áprilisban intenzív osztályra került, egy héttel a felesége, Barbara halála után.

Fotó: CNN.comFotó: CNN.com


George H.W. Bush hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt vívták meg az első iraki háborút - Kuvait felszabadítására - 1991 elején.

Az amerikai sajtóban megjelent első méltatások úriemberi modorát említik és kiemelik, hogy mindig ragaszkodott a hagyományos amerikai értékrendhez. Emlékeztetnek rá, hogy egészen tavalyig aktív életet élt - a 90. születésnapját ejtőernyős ugrással ünnepelte meg -, tavaly óta azonban a Parkinson-kór kerekesszékbe kényszerítette. Felesége, Barbara, akivel 74 esztendeig élt házasságban, idén áprilisban hunyt el.

A The Washington Post című lap szerint halála egy korszak végét jelenti. A volt elnököt nagylelkűség és udvariasság jellemezte, ugyanakkor versenyszellem és nagyon nagy ambíció is lakott benne. "Képes volt kemény kampányokat vezetni és háborúba vinni a nemzetet, de fő eredményeit a tárgyalóasztalnál érte el" - írta a washingtoni lap.

A The New York Times "képzett bürokratának" és "diplomáciai játékosnak" nevezte idősebb Busht, aki "a Szovjetunió összeomlása és Kelet-Európa felszabadulása alatti árnyalt kormányzásával segített véget vetni a négy évtizedes hidegháborúnak és a nukleáris fenyegetettségnek".

A CNN hírtelevízió a többi között megemlítette, hogy 1836 óta az első olyan elnök volt, aki alelnökként szállt küzdelembe a Fehér Házért és megválasztották, és a második olyan ember az Egyesült Államok történetében, akinek a fia - George W. Bush - is elnök lett.

A Parkinson-kórban szenvedő George Busht április közepén – egy nappal felesége, Barbara Bush temetése után – szállították be egy houstoni kórház intenzív osztályára a véráramába került fertőzés miatt. Feleségével 2018 januárjában ünnepelték 73-ik házassági évfordulójukat.

Legidősebb fia, George W. Bush az Egyesült Államok 43. elnöke, másik fia, Jeb Bush pedig két ciklusban Florida kormányzója volt, és a 2016-os elnökválasztáson harcba szállt a republikánusok elnökjelöltségéért is. (mti, hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS