2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bulgária már 2019-ben megkezdheti a csatlakozást a schengeni övezethez, állítja a bolgár sajtó

2018. november 28. 16:43, utolsó frissítés: 16:43

Bulgária a jövő évben már csatlakozhat a schengeni térséghez, már ami a légi forgalmat illeti. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett belső repülőgépjáratokra útlevélellenőrzés nélkül szállhatnak fel a bolgár állampolgárok. Belső járatnak minősül minden olyan járat, amely schengeni tagállamból egy másik tagállamba repül, anélkül, hogy nem schengeni tagországban megszakítaná az útját.

Sajtóértesülések szerint Bulgáriának az övezethez való csatlakozását Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje ígérte meg Brüsszelben Cvetan Cvetanovnak, a bolgár kormánypárt elnökének.

Az Európai Bizottság korábban már kedvezően ítélte meg Bulgáriát az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) legutóbbi jelentésében. Az utolsó MCV-jelentés egyébként Romániát ugyanakkor elmarasztalta és arra vonatkozóan egyelőre sincsenek információk, hogy Románia mikor csatlakozhat majd az övezethez.

Az MCV-jelentése azért döntő fontosságú a kérdésben, mert sok ország ennek a jelentésnek a lezárásától tette függővé a két ország schengeni csatlakozását. (adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS