2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovénia történetében először került nő a hadsereg élére

2018. november 28. 14:43, utolsó frissítés: 14:43

Alenka Ermenc vezérőrnagyot nevezte ki a ljubljanai kormány kedden a szlovén fegyveres erők vezérkari főnökévé, személyében először tölti be nő e tisztséget Szlovéniában - jelentette a helyi sajtó.

A kormány Karl Erjavec védelmi miniszter javaslatára döntött a kinevezésről keddi ülésén.

Borut Pahor szlovén államfő, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, támogatta a kinevezést, és a múlt héten léptette elő tábornokká Alenka Ermencet, aki Alan Geder vezérőrnagyot váltja a fegyveres erők élén.

Szlovénia első női vezérkari főnöke 1963-ban született. A ljubljanai egyetem társadalomtudományi karán, majd a londoni Royal College of Defence Studies katonai akadémián szerzett diplomát, valamint 2009-ben a King's College londoni egyetemen mesterdiplomát. Huszonhét éve lépett be a hadsereg kötelékébe és részt vett a szlovén függetlenségi háborúban, valamint számos NATO-misszióban. A vezérőrnagy férjezett és három gyermek édesanyja.

A szlovén sajtó szerint nem ismert, hogy egyetlen másik NATO-tagországban is a hivatásos hadsereg vezetésével nőt bíztak volna meg, és ez valószínűleg világviszonylatban is ritkaságnak számít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS