2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínában állítólag megszülettek az első génmódosított ikrek és ki is tört miattuk a balhé

2018. november 27. 14:12, utolsó frissítés: 14:12

Egy kínai kutató azt állítja, hogy beavatkozása révén világra jött a világ első két génmódosított csecsemője. Az ikerlányok DNS-ét egy olyan eszközzel módosították, amivel akár az élet alapjai is átírhatók. A hír máris tudományos-etikai vitát vont maga után.

He Csienkuj kínai kutató azt állítja, hogy úgy módosította a babák DNS-ét, hogy azok ellenállók legyenek az AIDS-et okozó HIV vírussal szemben.

A kutató állításai felborzolták a tudományos világot és a közvéleményt is. Sokan emberkísérletnek nevezik Csienkuj állítólagos eredményeit és úgy vélik, hogy az elvégzett kísérletek sem morális, sem etikai szempontból nem védhetők.

A kínai tudóst fölég az Egyesült Államokból támadják, ahol tiltottak a gémmódosítási kísérletek, mivel a módosított DNS-t az alanyok utódai is megörökölhetik és ha a gének a beavatkozás miatt károsodnak, az az egész családfára kihat majd.

Sokan úgy vélik, hogy az efféle kutatások még túlságosan kezdetleges fázisban vannak, mások pedig védik a HIV ellen védelmet nyújtó génszerkesztést.

A kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak az ügyben. (Index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS