2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Pentagon nem küld több katonát az amerikai-mexikói határhoz

2018. november 16. 09:47, utolsó frissítés: 09:47

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon nem küld több katonát az amerikai-mexikói határhoz - jelentette ki újságíróknak csütörtökön Patrick Shanahan miniszterhelyettes.

„Immár 5800, aktív szolgálatban lévő katona tartózkodik az amerikai-mexikói határon és ez a plafon, legalábbis pillanatnyilag” - fogalmazott a Pentagon második számú vezetője.

Shanahan mindazonáltal hozzátette: a katonák küldetése hivatalosan december 15-ig tart, és addig "még szó lehet létszámnövelésről".

A katonák határra vezényléséről Donald Trump amerikai elnök döntött még a november 6-i félidős választások előtt. Feladatuk az amerikai határhoz közelítő, több ezer fős menekültkaraván megállítása. A katonák mellett a Nemzeti Gárda 2100 tartalékosát is a határhoz vezényelték a határőrök munkájának segítésére.

Szerdán az amerikai-mexikói határhoz látogatott két miniszter is: James Mattis, a Pentagon vezetője és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca irányítója. A két politikus a határ texasi szakaszánál járt, katonákat látogatott meg és megtekintett két menekülttábort.

Úton Texasba, James Mattis az őt kísérő újságíróknak nyilatkozva védelmébe vette a katonák kivezénylését.

Mint fogalmazott: ez akár jó kiképzést is jelenthet háborús viszonyok esetére. „A határok biztonsága nemzetbiztonsági kérdés” - szögezte le Mattis, és egyúttal „morális küldetésnek” nevezte a határőrök segítését az illegális menekültek visszaszorításában, különös tekintettel a kaliforniai határszakaszra, amelynél már több ezer menekült táborozik átjutást remélve. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS