2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több száz szlovák újságíró nyilatkozatban ítélte el Robert Fico nekik címzett kijelentéseit

2018. november 14. 19:04, utolsó frissítés: 19:04

Több száz, túlnyomó többségében liberális médiumokban dolgozó szlovákiai újságíró közös nyilatkozatban utasította vissza szerdán Robert Ficónak azokat a kijelentéseit, amelyeket a helyhatósági választások eredményeiről - szerinte - nem valósághűen beszámoló újságíróknak címzett.

Robert Fico, a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke kedden indulatos hangnemben bírálta a szlovákiai médiát, illetve annak azon részét, amely - a volt miniszterelnök véleménye szerint - a valóságot eltorzítva kommentálta a hétvégi helyhatósági választások eredményeit.

A hétvégi voksoláson minden korábbinál több független, pártonkívüli jelöltet választottak meg, ugyanakkor a legnagyobb kormánypárt, az Irány pozíciója gyengült és néhány ellenzéki párt is rosszul szerepelt. A baráti médiával gyakorlatilag nem rendelkező Irányt gyenge eredményei miatt több szlovákiai média a választás egyedüli veszteseként mutatta be.

Robert Fico ezt azzal kommentálta, hogy leszögezte: pártja a következő parlamenti választásokat is meg akarja nyerni, már csak azért is, hogy "az újságírók között ezeket a komédiásokat üsse meg a guta".

Az újságírók tiltakozó nyilatkozata szerint Fico retorikája arról tanúskodik, hogy a pártelnök "elveszítette (józan) ítélőképességét", s keddi megszólalása visszataszító azokkal az újságírókkal szemben, akik a fiatal tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak és barátnője február végi meggyilkolása után is folytatták a különböző botrányos ügyek felgöngyölítését. Az aláírók úgy vélik: Fico viselkedése cinikus volt a februárban meggyilkolt újságíró családjával szemben is.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS