2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A finnek szívesen átvennék Romániától az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét

2018. november 13. 21:32, utolsó frissítés: 2018. november 14. 09:49

Update: Románia készen áll arra, hogy 2019 január 1-jétől ellássa az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét és nem tart igényt arra, hogy helyette (a sorban utána következő) Finnország vegye át ezt a feladatot - közölte a bukaresti külügyminisztérium. (mti)

----------------------------------------

Juha Sipilä finn miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy országa hajlandó átvenni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Romániától, amennyiben az nem áll készen rá. Sipilä ezzel Klaus Johannis hétfői kijelentésére reagált, aki azt állította, hogy szerinte az ország kormánya még nem áll készen a tisztség betöltésére, írja a Mediafax.

Mint ismeretes, 2019 január elsejétől egy fél éven át Romániának kell ellátnia az említett tisztséget.

A finn miniszterelnök jelezte, hogy országa készen állna az elnökségre, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy Bukarest hivatalosan eddig nem jelezte ebbéli szándékát.

Ahogyan arról a keddi nap folyamán mi is részletesen beszámoltunk, az Európai Parlament (EP) megszavazta a romániai jogállamiságról szóló határozatot Strasbourgban, amelyben a képviselők „mélységes aggodalmuknak” adnak hangot az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban. (Mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS