2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franciaországban idén jelentősen emelkedett az antiszemita cselekmények száma

2018. november 09. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

Két év csökkenés után az antiszemita cselekmények száma jelentősen, 69 százalékkal emelkedett 2018 első kilenc hónapjában Franciaországban - közölte Edouard Philippe miniszterelnök.

„Minden agresszió, amelyet azért követnek el egy honfitársunk ellen, mert zsidó, újabb kristályszilánkként cseng” - írta a Facebookon a kormányfő a németországi zsidók elleni pogromok kezdetét jelentő, úgynevezett kristályéjszaka nyolcvanadik évfordulóján. „Miért kell emlékeztetni 2018-ban egy ilyen szörnyű emlékre? Mert az antiszemitizmust még messze nem sikerült felszámolni” - tette hozzá.

„Két évig tartó csökkenés után az antiszemita cselekmények száma több mint 69 százalékkal nőtt a 2018-as év első kilenc hónapjában” - hangsúlyozta Edouard Philippe.

A 2015-ben regisztrált rekordemelkedést követően 2016-ban 58 százalékkal, tavaly pedig 7 százalékkal 311-re csökkent az antiszemita cselekmények száma.

Francis Kalifat, a zsidó intézményeket képviselő tanács (CRIF) elnöke szerint az idei emelkedés „nem meglepetés”, s elsősorban „a hétköznapi antiszemitizmus erősödésének” tudható be.

„Ez ellen kell felvenni a harcot” - mondta a Francia Info hírrádióban. Emlékeztetett arra, hogy a zsidók a francia lakosság kevesebb mint egy százalékát teszik ki, de a rasszista cselekmények fele őket érinti, amit „elfogadhatatlannak” nevezett.

„Nem megoldás egyik programot meghirdetni a másik után az antiszemitizmussal szemben, mert azt vesszük észre, hogy ezeknek az egymást követő programoknak nem sikerül felszámolniuk a társadalmunkban terjedő rákot” - mondta a CRIF elnöke. Szerinte az antiszemitizmust a kormánynak külön kellene kezelnie, nem „együtt a többi gyűlölet elleni harccal”.

„Az antiszemitizmus nem ugyanolyan mechanizmusok alapján működik, mint más gyűlöletkeltések” - vélte Francis Kalifat.

Az Egyesült államokban, az Élet Fája nevű pittsburghi zsinagógában október 27-én elkövetett antiszemita támadást követően a francia miniszterelnök megerősítette, hogy a kormány szigorúan fellép az antiszemitizmus minden formája ellen. Emlékeztetett azokra a döntésekre, amelyekkel a „kormány jelezte, hogy nem marad közömbös” semmilyen antiszemita jelenséggel szemben.

A francia kormány 2019 elején terjeszti a parlament elé azt a törvénymódosítást, amely az interneten terjedő antiszemita gyűlöletkeltés csökkentése érdekében nyomást kíván gyakorolni az internetes szolgáltatókra.

A közoktatásban az antiszemitizmussal szembesülő tanárok munkáját eddig kísérleti alapon segítették a gyűlöletkeltő cselekményekkel foglalkozó igazságügyi szakemberek, akik november közepétől minden közoktatási intézmény számára állandó jelleggel rendelkezésre állnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS