2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakértői csoport vizsgálhatja az anyanyelvű oktatás kihívásait az EU-ban

2018. november 08. 09:51, utolsó frissítés: 11:16

Navracsics Tiborral, oktatásért, ifjúságért, kultúráért és sportért felelős európai biztossal találkozott az RMDSZ delegációja Helsinkiben. Kelemen Hunor szövetségi elnök, Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök és Vincze Lóránt, a FUEN elnöke az aktuálpolitikai helyzetről és a romániai magyar oktatási térben tapasztalható nehézségekről tájékoztatta a biztost.

Amint Navracsics Tibor elmondta, az európai oktatási tér keretében az Európai Bizottságnak célkitűzése, hogy minden európai diák legalább két nyelvet tudjon az iskola elhagyása előtt. Mint hangsúlyozta, törekvésük nemcsak a hivatalos nyelvekre, hanem a kisebbségi nyelvekre is vonatkozik.

A delegáció tagjai arra kérték a biztost, hogy a jövőben, amikor a bizottság a többnyelvűséggel kapcsolatos politikai prioritásait fogalmazza meg, ne csak a nagy nyelvekre és ne csak a hivatalos nyelvekre koncentráljanak, hanem segítsék elő a kisebbségi nyelvhasználat biztosítását is.

Az európai biztos elmondta, megvizsgálják annak lehetőséget, hogy a jövőben egy nemzetközi szakértőkből álló munkacsoport térképezze fel a kisebbségi nyelvhasználat és az anyanyelven történő oktatás kihívásait, nehézségeit az Európai Unióban. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS