2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította a Venezuela elleni szankcióit

2018. november 06. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

Egy évvel meghosszabbították a súlyos emberi jogi helyzet miatt Venezuela ellen elrendelt európai uniós szankciókat - jelentette be kedden a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata.

Az uniós büntetőintézkedések hatályát 2019. november 14-ig tolták ki, ugyanis - mint a tanácsi közleményben írták - továbbra is folyamatosan romlik a helyzet a dél-amerikai országban.

A tavaly novemberben elrendelt korlátozások fegyverembargót is magukban foglalnak, illetve vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendeltek el 18 venezuelai természetes és jogi személy ellen. Az érintettek az EU szerint felelőssé tehetők a jogállamiság és a demokrácia aláásásáért, az emberi jogi elvek súlyos megsértéséért.

Kiemelték: a célzott szankciók nem a lakosság ellen irányulnak, ráadásul rugalmasak, a helyzet javulása esetén visszavonhatóak.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, azonban szinte semmi mást nem exportáló állam gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott.

Májusban, bár alacsony részvétel mellett, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki az államfőválasztásból. Az EU szerint nem volt sem szabad, sem tisztességes a választás, melyet hónapokon át tartó és több mint száz emberéletet követelő tömegtüntetések előztek meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS