2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Keveset változott Lengyelország politikai térképe a vasárnapi helyhatósági választások után

2018. október 22. 12:54, utolsó frissítés: 13:10

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt nyerte meg a lengyel helyhatósági választásokat vasárnap az IPSOS exit pollja szerint. A választás első fordulója alatt elvégzett felmérés szerint több kormányellenzéki erő is megőrizheti helyi önkormányzati vezető pozícióját.

A lengyel választások eredményét nagy érdeklődés övezte, hiszen elemzők szerint a vasárnapi eredmények előrejelzik a jövő évi, májusi Európai Parlamenti választások, őszi lengyel parlamenti választások, illetve a 2020-as elnökválasztást eredményét.

A felmérés szerint, amelyet a szerdán vagy csütörtökön véglegesített szavazatok száma erősíthet meg, a kormánypárt 32,2%-ot ért el. Ez a 2015-ös parlamenti választásokon elért 37,5%-hoz képest gyengébb eredmény, viszont magasabb, mint a 2014-es helyhatósági választásokon elért 26,9%.

A kormányellenzéki Polgári Platform (PO) és a Modern (Nowoczesna) választási szövetsége, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 24,7 százalékára tett szert. A szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) 16,6 százalékot kapott.

A PiS 9 vajdaságban győzött, a KO 7 vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot. A PiS a hagyományosan konzervatív keleti vajdaságokban kapott nagyobb támogatást. Egyes vajdaságokban viszont a KO és a PSL, illetve más ellenzéki tömörülések is feltehetőleg koalíciókat kötnek.

A kormányellenzéki pártok úgy értékelik, hogy a jelenlegi eredmények, noha nem döntötték meg a jelenlegi kormány hatalmát, erős jelzést adnak a szavazóknak, hogy az nem kikezdhetetlen, és nagyobb reménnyel indulnak neki a következő év európai parlamenti és lengyel parlamenti választásoknak.

Exit poll tíz nagyvárosban a főpolgármester-választásra vonatkozóan is készült. Ennek alapján hat helyen a KO jelöltje győzött. Így történt valószínűleg Varsóban is, ahol a KO Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettest (54,1 százalék) állította a kormánykoalíció jelöltjével, Patryk Jaki igazságügyi miniszter-helyettessel (30,9 százalék) szemben.

Katowicében a PiS által is támogatott független jelölt nyert. Három nagyvárosban (Krakkó, Gdansk, Kielce) második fordulót kell tartani, ott a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

A PO elnöke, Grzegorz Schetyna a polgármesteri választások előzetes eredményeire utalva úgy látta: a szavazás egy első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez.

A 2015-ben alakult Razem szociáldemokrata párt, amely az északi országok modelljét tartja követendő mintának és a 2008-as gazdasági válság megszorító intézkedéseit ellenző páneurópai baloldali mozgalom részének tartja magát, 2% alatt teljesített.

A részvételi arány az exit poll szerint 51,3 százalékos volt, ami rekord magas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében. (politico/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS