2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehet, hogy a kárpátaljai és vajdasági magyar állampolgárok is szavazhatnak majd a májusi EP-választáson

2018. október 20. 18:24, utolsó frissítés: 18:24

Semjén Zsolt a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt elnöke (KDNP) pénteken benyújtott egy törvényjavaslatot, amelynek az a lényege, hogy megteremtse az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán.

A törvénymódosítás nem terjedne ki minden határon túli magyarra, hiszen például mivel Románia és Szlovákia EU-tag, így egy erdélyi vagy felvidéki magyar állampolgár elvben kétszer szavazhatna, ami lehetetlen. A módosítás célja, hogy az EU-n kívül élő magyar állampolgárokra is kiterjesszék az EP-szavazás lehetőségét.

A törvénymódosítás szövege szerint, az Európai Parlament tagjainak választásán az a magyar állampolgár is választó, aki Magyarországon élő, lakcímmel nem rendelkező választópolgár vagy az Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkezik.

A törvénymódosítási javaslat indoklása az Európai Tanács egy korábbi állásfoglalására hivatkozik, melyben arra hívták fel a tagállamokat, hogy az uniós lakóhellyel nem rendelkező állampolgáraik számára is teremtsék meg annak lehetőségét, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán részt vehessenek.

A törvénymódosítás elfogadásához kétharmados többségre van szükség. (444)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS