2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíróság előtt Irak vegyifegyver-szállítója

2005. március 18. 14:26, utolsó frissítés: 2005. március 31. 11:02

Hamarosan megkezdődik annak a holland üzletembernek a pere, akit azzal vádolnak, hogy vegyifegyver-alapanyagként felhasznált kemikáliákat adott el Szaddám Huszeinnek. A 62 éves Frans van Anraat az Egyesült Államokból és Japánból szállított mustár- és ideggáz-összetevőket.

Ő az első holland állampolgár, aki háborús bűnök és népirtás vádjával áll törvényszék elé. A gázt a Szaddám-rezsim 1988-ban Halabja városában vetette be kurdok ellen, a támadásban legalább ötezren meghaltak. A perben "Vegyi Ali", azaz Ali Hassan al-Majid, a diktátor vegyifegyver-programja volt vezetőjének vallomását is felhasználják. al-Majid ügyében iraki bíróság ítélkezik.

Van Anraatot azzal vádolják, hogy 1980-tól szállított többszáz tonna alapanyagot a rezsimnek. Az üzletember cáfolja, hogy tudott volna Szaddám igazi céljáról. Először 1989-ben tartóztatták le az USA-kormány kérésére Milánóban, de később elengedték, így 2003-ig Irakban élt. Tudósítások szerint ezidő alatt rendszeresen informálta a holland hírszerzést Szaddám fegyverkezési projektjéről. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS