2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országszerte szünetel a munkavégzés a szakszervezetek általános sztrájkja miatt Argentínában

2018. szeptember 26. 12:53, utolsó frissítés: 15:06

A szakszervezetek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által előterjesztett megszorító intézkedések végét követelik és megfogadták, hogy addig nem hagyják abba a tüntetéseket, amíg nem látják, hogy változás következik be a kormány politikájában.

Kedden éjjel a CGT (az Argentin Köztársaság Munkáskonföderációja) 24 órás általános sztrájkba kezdett Mauricio Macri államfő megszorító intézkedései miatt. Az Argentin Munkások Központjának Szakszervezete (CTA) pedig több kisebb szakszervezet, lakónegyedbéli tanács, különböző mozgalmak támogatásával már hétfőn egy nagy méretű, 36 órás sztrájkba kezdett, hogy elutasítsák a kormány szociális reformjait.

Macrinak június óta, amikor a kormány beleegyezett, hogy az ország egy 50 milliárd dollár értékű sürgősségi kölcsönt vegyen fel, nagy léptékű tömegtüntetésekkel és négy általános sztrájkkal kellett szembenéznie. A jelenlegi általános sztrájk is sikeresnek bizonyult, a médiában Buenos Aires üres, mozdulatlan képeit lehet látni. Szerda reggel a főváros utcái üresek voltak, a vonat- és buszállomások sem nyitottak ma ki, az Ezeiza és a Jorge Newbery repülőtereken a legtöbb járatot felfüggesztették. Az állami iskolákban ezekben az órákban nem zajlik a tanítás, az állami kórházak csak a sürgősségi eseteket fogadják, de még a bankok is bezárták fiókjaikat.

„Két lehetőség van: vagy a jelenlegi gazdasági modell bukik meg vagy a jelenlegi kormány” – mondta Pablo Micheli, a CTA egyik tagja.

A tüntetéseken a földművelő munkások is részt vettek, hiszen – szerintük – a neoliberális megszorítócsomag a társadalom szociális intézményeinek és hálózatainak, a kis és kollektív gazdasági struktúrák lerombolását célozza leginkább, ami hosszú távon képtelenné teszi a lakosságot a hatalmi és gazdasági túlkapásokkal szembeni ellenállásra.

Az argentin munkások az infláció miatt csökkent vásárlóerő gyengülését jóvá tevő, kollektív alkupozíciót követlenek, a munkahelyi menesztések felfüggesztését, és egy élelmiszer-válsághelyzet kikiáltását, hogy ezáltal egy megfelelő keretprogrammal lehessen válaszolni a gazdasági válság okozta hatásokra. Ezen kívül a 2019-es költségvetés-tervezetet is el akarják törölni, mivel – szerintük – az még jobban elmélyítené és kiélezné a társadalmi problémákat.

Ezalatt Mauricio Macri államfő New Yorkban tárgyal a Citi Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan és az UBS képviselőivel. Macri találkozott még Donald Trump elnökkel és Christine Lagarde-val is, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával az ENSZ Közgyűlésének 73-ik ülésén. (teleSUR English)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS