2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt John McCain, az amerikai konzervatív politika óriása

2018. augusztus 26. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Helyi idő szerint szombat délután arizonai otthonában meghalt John McCain amerikai szenátor – közölték amerikai lapok.

McCain családja egy nappal korábban jelentette be, hogy a saját kérésére leállították a súlyos agydaganattal küzdő politikus gyógyszeres kezelését.

A befolyásos és sokak által tisztelt McCain 2017 júliusban jelentette be, hogy beteg, és ugyan a szenátus ülésein nem vett részt Washingtonban, rendszeresen éles kritikát fogalmazott meg a szintén republikánus párti Donald Trump amerikai elnök politikájával kapcsolatban.

A gyászhírt követően Trump és elődje, Barack Obama a Twitteren fejezte ki részvétét, Chuck Schumer demokrata szenátor pedig bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy a szenátus egyik épülete kapja meg John McCain nevét.

A 81 éves szenátort egy éve kezelték az agydaganat gyógyíthatatlan és agresszív formájával, glioblasztómával.

John McCain nem mondott le a szenátori megbízatásáról, de tavaly december óta már nem vett részt a törvényhozási munkában, napjait arizonai otthonában és kórházban töltötte. 2018. májusában „A nyughatatlan lobogás” (The Restless Wave) címmel memoárt jelentetett meg.

A katonacsaládban született McCain először vadászpilóta volt, majd a vietnami háborúban megsebesült és hadifogságba esett. Öt év múltán, a háború végén szabadult ki, és a hadifogság - elemzők szerint - meghatározta későbbi politikusi karrierjét. Így például ellenezte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorizmussal gyanúsítottakon alkalmazott kínzásos kihallgatási módszereit is. (hírszerk/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS