2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbia nem adja ki Sebestian Ghiță volt parlamenti képviselőt Romániának

2018. augusztus 23. 14:04, utolsó frissítés: 14:04

A szerb igazságszolgáltatás megtagadta Sebestian Ghiță volt képviselő és üzletember kiadatását Romániának, arra hivatkozva, hogy politikai okokból üldözik hazájában.

A Hotnews.ro hírportál arról számolt be, hogy Ghiță a belgrádi fellebbviteli bíróság szerdai döntése után közölte: nem áll szándékában visszatérni Romániába, és a politikában sem kíván szerepet vállalni semmilyen formában.

Ghiță-t megvesztegetéssel, befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással, zsarolással és titkos információk felhasználásával vádolják.

A belgrádi fellebbviteli bíróság helybenhagyta a szerb legfelsőbb bíróság egy hónappal ezelőtti döntését, amely elutasította a politikai menedékjogért folyamodó Ghiță kiadatását. Ez utóbbit a Tudorel Toader igazságügyi miniszter is kérte Belgrádtól.

Ghiță 2012-ben lépett be a politikába, akkor a Szociálliberális Szövetség (USL) listáján megválasztották a szociáldemokraták részéről parlamenti képviselőnek.

Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök közeli barátjának számít, tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságnak.

Ellene a korrupcióellenes ügyészség több eljárást indított, ezt követően 2016 decemberében megszökött Romániából, majd 2017 áprilisában fogták el a szerb hatóságok Belgrádban.

Elmenekülése után Ghiță saját hírtelevízióján keresztül több kompromittáló információt hozott nyilvánosságra, amelyben Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt és Florian Coldeát, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatóhelyettesét azzal vádolta meg, hogy politikai szempontok és hamis bizonyítékok alapján indítottak büntetőjogi eljárást ellene és más politikusok ellen. Coldeát 2017 januárjában Ghiță szökése miatt váltották le.

Az üzletember a vagyonát az Asesoft informatikai cégcsoportjával alapozta meg, a román média szerint a hírszerzéshez fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS