2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kemény napokat él át mostanában Trump: egykori ügyvédje ellene fordult, volt kampánymenedzserét pedig börtönre ítélték

2018. augusztus 23. 11:57, utolsó frissítés: 11:57

Donald Trump amerikai elnök tagadja, hogy megsértette a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályokat, s azt mondja, hogy nem a választási kampányra szánt pénzekből vásárolták meg annak a két nőnek a hallgatását, akik azt állították, hogy viszonyuk volt vele.

Michael Cohen, Donald Trump amerikai elnök volt ügyvédje kedden egy manhattani bíróságon eskü alatt azt vallotta: 2016-ban Donald Trump utasította őt bűncselekmény elkövetésére azzal, hogy a választások befolyásolása érdekében fizessen annak két nőnek a hallgatásáért, akik azt állították, hogy évekkel korábban viszonyuk volt vele. A volt ügyvéd bűnösnek mondta magát a banki és adócsalások mellett a kampányfinanszírozási törvény megsértésében is.Donald Trump a Fox televíziónak adott interjújában beszélt erről, amelyből szerda délután részleteket sugároztak.

A teljes egészében helyi idő szerint szerdán este adásba kerülő interjúban az elnök leszögezte: csak később szerzett tudomást arról, hogy ügyvédje, Michael Cohen 2016 nyarán, vagyis a választási kampány idején fizetett két nőnek a hallgatásukért cserébe.

„Amikor tudomást szereztem róla, az első kérdésem az volt, hogy kampánypénzből lett-e finanszírozva, mert az kicsit rázós lett volna” - fogalmazott Trump.

Hangsúlyozta, hogy az összeget nem a kampányra rendelkezésre álló pénzből vették el, és - mint mondta - szerinte ez a lényeg. Az amerikai elnök szerint nincs szó a kampányfinanszírozási törvény megsértéséről. Trump hozzátette, hogy saját pénzéből térítette meg az ügyvéd költségeit.

Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje kedden egy manhattani bíróságon vádalkut kötve elismerte bűnösségét több rendbeli banki és adócsalásban, valamint a kampányfinanszírozási törvény megsértésében.

Cohen - mint azt védőügyvédje, Lanny Davis még kedden este közleményben nyilvánosságra hozta - azt állította a bíróságon, hogy Donald Trumppal egyeztetve, az ő utasítására fizetett a Stormy Daniels néven ismert Stephanie Clifford pornószínésznőnek, aki azt állította, hogy évekkel korábban egyéjszakás kalandja volt Trumppal, valamint így vásárolta meg egy bulvárlaptól Karen McDougal Playboy-modell történetét a Trumppal folytatott viszonyáról.

Szokásos napi sajtótájékoztatóján Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerda délután leszögezte: Donald Trump nem követett el jogsértő cselekedetet azzal, hogy pénzt utalt át Michael Cohennak, és az elnök ellen senki nem is fogalmaz meg vádakat.

Szerdán a délutáni órákban a The Washington Post - a Cohen-vallomás bírósági dokumentumaira hivatkozva - internetes oldalán közölte:

Donald Trump ingatlanfejlesztő cége 420 ezer dollárt fizetett Michael Cohennak, amiért lebonyolította azt a két ügyletet, amellyel biztosította a Stormy Daniels néven ismert pornószínésznő és Karen McDougal Playboy-modell hallgatását korábbi állítólagos viszonyukról Trumppal. A honoráriumot Trump cége 2017 februárjában, nem sokkal az elnöki beiktatás után kezdte folyósítani, s az összeg magában foglalta a pornószínésznőnek Cohen által 2016 nyarán kifizetett 130 ezer dollárt is. 
    
A Trump-vállalat érintettsége a kifizetésekben korábban is ismert tény volt, a The Washington Post által közölt információk azonban részletesebb bepillantást engednek abba, hogyan bonyolították ezeket.

Börtönre ítélték Trump egykori kampánymenedzserét


Donald Trump kedden, Cohen vallomása idején, Nyugat-Virginiában kampányolt, és míg volt kampánymenedzsere, Paul Manafort perére és az esküdtek döntésére reagált, addig Michael Cohen vallomásáról hallgatott. Szerdán azonban Twitter-bejegyzést tett közzé. „Ha valakinek jó ügyvédre van szüksége, erősen ajánlom, hogy ne Michael Cohen szolgálatait vegye igénybe!” - írta. 


    
Az elnök később újabb mikroblog-bejegyzésekben foglalkozott Cohennal. 
    
Az egyikben az írta, hogy „nagyon tiszteli” volt kampánymenedzserét, a kedden nyolc rendbeli banki és adócsalásban bűnösnek talált Paul Manafortot, aki szerinte „nem tört meg”, nem úgy mint Michael Cohen. „Nagyon bánt, ami Paul Manaforttal és csodálatos családjával történt. Az „igazságszolgáltatás” a többi között egy 12 éves adóügyet vett elő, rendkívüli nyomást gyakorolt rá, de ő Michael Cohennel ellentétben „visszautasította, hogy megtörjön, és történeteket találjon ki csak azért, hogy alkut köthessen” - írta Trump.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS