2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az állam történetének egyik legerősebb hurrikánja közeleg Hawaii partjai felé

2018. augusztus 23. 09:54, utolsó frissítés: 10:43

David Ige Hawaii kormányzója szerdán este arra kérte Donald Trump elnököt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté az államot a Lane hurrikán miatt.

A kormányzó először Twitter-bejegyzésben, majd Honoluluban sajtókonferencián jelentette be, hogy segítséget kért Donald Trumptól. Ha ugyanis Hawaiit katasztrófa sújtotta területté nyilvánítják, akkor - mint mondta - jelentős szövetségi anyagi támogatásra számíthat.A Lane 4-es erősségű hurrikán, Honolulu déli-délkeleti partjai felé közeledik. Bár ereje 5-ösről 4-es erősségűre csökkent, így is óránként 250 kilométeres sebességgel száguld Hawaii partjai felé. Oahu szigetén - ahol a főváros, Honolulu található - valamint Mauin és Kauain már helyi idő szerint szerda reggel óta készültségben vannak a katasztrófa-elhárítók, és a hurrikánnal érkező heves esőzések már lecsaptak Oahura.

Tom Travis, Hawaii katasztrófa-elhárítási hivatalának vezetője szintén sajtótájékoztatón közölte: arra számítanak, hogy a heves esőzések nyomán áradások és földcsuszamlások alakulnak ki. „A legrosszabbra készülünk és a legjobbakban reménykedünk” - fogalmazott a szakember.

Csütörtöktől négy szigeten - a nagy szigeten, Mauin, Oahun és Kauain - zárva tartanak az állami hivatalok és az oktatási intézmények, a helybélieket szerdán a kormányzó felkérte, hogy csütörtöktől ne hagyják el otthonaikat. Szerdán még a legtöbb boltnál hosszas sorok kígyóztak, mindenki megpróbált pár napra elegendő élelmet vásárolni. Csütörtök reggeltől megnyílnak a menedékhelyek is.

A Lane Hawaii története legerősebb viharának ígérkezik. A Csendes-óceánnak ebben a térségében egyébként - amióta a hurrikánok erősségét mérik - összesen hat 5-ös erősségű hurrikán söpört végig, és bár a Lane ereje csökkent, a meteorológusok nem zárják ki, hogy partot érésekor ismét erősödik.

A Hawaii szigeteken utoljára 1992-ben az Iniki nevű 4-es erősségű hurrikán pusztított, csaknem három és félmilliárd dolláros anyagi kárt okozva. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS