2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztrájkolnak a hajógyári dolgozók Horvátországban

2018. augusztus 22. 11:32, utolsó frissítés: 11:32

Szerdától sztrájkba léptek a rijekai 3. maj és a pulai Uljanik hajógyár dolgozói, elmaradt júliusi béreiket követelve - közölte a helyi sajtó.

A sztrájkot megelőzően a szakszervezetek próbáltak egyezségre jutni a hajógyári vezetéssel, de az Uljanik csoport - amelyhez a két gyár tartozik - igazgatóságának közleménye szerint egyelőre nem áll rendelkezésükre az az összeg, amelyet közel 4500 dolgozó számára bérként ki tudnának fizetni.

A szakszervezetek közölték: a munkabeszüntetés addig tart, amíg a vezetés eleget nem tesz a követeléseknek.

A munkások elégedetlenek és a vezetést okolják a két hajógyár fizetésképtelenségért, ugyanakkor a kormánytól várnak segítséget.

A hajógyárakat még 2012-ben privatizálta az állam, az Uljanik csoport részvényeinek 46 százalékát a dolgozók birtokolják.

A horvát hajógyárak ennek ellenére továbbra is likviditási problémákkal küzdenek.

A horvát kormány a pénzügyi problémákról értesítette az Európai Bizottságot (EB), és most a testület hozzájárulását várja a szanáláshoz és szerkezetátalakításhoz, a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.

Horvátország még 2012-ben megállapodott az EB-vel a hajógyárak szanálásáról. Brüsszel azt várta el Horvátországtól, hogy hagyjon fel a hajógyártás versenytorzító hatású állami támogatásával.

A kormány ez év januárjában az EB belegyezésével újabb 96 millió euró hitelre vállalt garanciát az Uljanik csoport részére. A feltőkésítési pályázatra áprilisban három vállalat is jelentkezett: a hongkongi Asian Bond Ventures és két horvát, a DIV GRUPA d.o.o és Kermas Energija d.o.o., utóbbit választotta a vezetés stratégiai partnernek.

A Kermas a Brodotrogir tulajdonosa is. A közép-dalmáciai hajógyár szintén likviditási problémákkal küzd, az ottani dolgozók bejelentették: péntektől lépnek sztrájkba, amennyiben addig nem kapnak fizetést.

A Vecernji List című horvát napilap arról írt, hogy az állam csak az Uljanik csoportban 600 millió euró értékben vállalt kezességet különböző hitelekre. Amennyiben csődbe jut a vállalat és a hitelgaranciákat érvényesítik, az komoly problémákat okozhat a költségvetésben - húzták alá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS