2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak

2018. június 02. 16:18, utolsó frissítés: 16:18

Előrehozott parlamenti választást tartanak vasárnap Szlovéniában, az előrejelzések szerint jobboldali győzelem várható.

Az előrehozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert Miror Cerar miniszterelnök lemondott posztjáról, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egyik 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét. Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségessé vált a kormánya egyik legfontosabb tervének kivitelezése.

A csaknem 1,7 millió választásra jogosult állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről dönthet. Részben közvetlenül, részben pártlistáról választják meg őket.

A szavazóhelyiségek reggel héttől este hétig lesznek nyitva. Az 1631 jelöltre és 25 listára 3000 szavazókörben szavazhatnak a választópolgárok. A nap folyamán a választási iroda folyamatosan beszámol a részvételi arányról honlapján. Az exit pollt a 19 órai urnazárás után hozzák nyilvánosságra.

Az előrejelzések szerint a baloldal sokkal nagyobb koalíciós potenciállal rendelkezik, mint a jobboldal. Önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS