2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Úgy tűnik holnap meg fog bukni a spanyol kormány

2018. május 31. 19:33, utolsó frissítés: 19:33

Előzetesen már megszerezte a Mariano Rajoy spanyol kormányfő leváltásához szükséges támogatást bizalmatlansági indítványához a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) - derült ki a pártok felszólalásaiból az előterjesztés vitájában a parlamentben csütörtökön.

A jelenlegi miniszterelnök menesztéséhez a 350 fős parlament abszolút többségének szavazata, 176 képviselő támogató voksa szükséges.

A péntekre kitűzött szavazáson várhatóan 180 szavazatot kaphat a legnagyobb ellenzéki párt javaslata, amely a jelenlegi konzervatív kormány helyett szocialista kormányt javasol Pedro Sánchez vezetésével.

A bizalmatlansági indítványt benyújtó PSOE mellett már korábban jelezték támogatásukat az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá), a Compromís (Elkötelezettség) és Új Kanári-szigetek nevű baloldali pártok.

A függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) a nap folyamán a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján is megerősítette szándékát Mariano Rajoy leváltására, amelyhez a felszólalások során csatlakozott a baloldali baszk Eh Bildu, a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) és a Baszk Nacionalista Párt (PNV).

Utóbbi vezetése azután hozta meg döntését, hogy meghallgatta délelőtt Mariano Rajoy és Pedro Sánchez felszólalásait.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is.

A PP fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró pénzbüntetés szabott ki rá.

Amennyiben a parlament pénteken megvonja a bizalmat a spanyol kormányfőtől, egyúttal bizalmat szavaz a szocialista kormányfő-jelöltnek, aki - miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos állami közlönyben - elfoglalhatja hivatalát és kinevezheti kormányának tagjait.

Mariano Rajoy kormányfő a bizalmi szavazást megelőzően dönthet úgy is, hogy lemond posztjáról, így a voksolás okafogyottá válik. A kormányfő pedig ügyvezető miniszterelnökként hivatalban marad, amíg meg nem találják utódját.

A spanyol király ekkor tárgyalásokat kezd a pártokkal, hogy felmérje, ki az a jelölt, aki képes megszerezni a parlament támogatását.

Csakhogy önállóan egy párt sem rendelkezik a szükséges többséggel, vagyis a pártoknak is tárgyalásokat kell kezdenie egymással a lehetséges együttműködésekről.

Ebben az esetben két hónapon belül meg kell választani az új kormányfőt, különben előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni Spanyolországban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS