2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A NATO és Oroszország az ukrajnai orosz katonai tevékenységről tárgyalt Brüsszelben

2018. május 31. 16:22, utolsó frissítés: 16:22

Többek között az ukrajnai és Ukrajna körüli helyzetről, valamint katonai tevékenységekkel kapcsolatos kérdésekről tárgyaltak csütörtökön Brüsszelben Oroszország és a NATO-tagországok nagykövetei - közölte az észak-atlanti szövetség sajtószolgálata.

Tájékoztatásuk szerint a NATO-Oroszország Tanács zárt ajtók mögött folytatott nagyköveti szintű megbeszélésén nagy hangsúlyt fektettek a műveletek és döntések átláthatóságának biztosítására, s áttekintették a kockázatcsökkentés kérdéseit. A NATO tájékoztatta Oroszországot fontosabb közelgő hadgyakorlatairól.

Mint írták, a NATO arra törekszik, hogy a lehető legszélesebb körű tájékoztatást nyújtsa Oroszországnak a bizalom helyreállítása érdekében.

A NATO törvénytelennek tekinti és elítéli a Krím 2014-es bekebelezését. A szövetség tagjai az elmúlt években egyértelművé tették, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását és kiállnak területi integritása mellett.

Egy neve elhallgatását kérő NATO-forrás szerint az ukrajnai események okait vizsgálva nagy a nézetkülönbség a NATO és Oroszország között, ugyanakkor a jövőt tekintve nézetazonosság van abban, hogy a minszki megállapodást végre kell hajtani annak érdekében, hogy tovább lehessen lépni a rendezés felé.

Közel kétéves szünet után csütörtökön hetedik alkalommal ült össze Brüsszelben a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szinten. Ennél magasabb tárgyalási szint az ukrajnai válság kitörése óta nem volt, noha a felek eredetileg abban állapodtak meg, hogy a külügy- és a védelmi miniszterek évente kétszer összeülnek, s elvben az állam- és kormányfők találkozója sem kizárt.

A dialógust 2014 júniusában az ukrajnai konfliktus miatt berekesztették, ezt követően diplomaták szintjén 2016 áprilisától újították fel a párbeszédet.

A tanácsot 2002-ben alapították azzal a céllal, hogy Oroszországot bekössék a transzatlanti katonai szövetség munkájába és bizalmat teremtsenek a két fél között. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS