2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós bíróság: csak engedélyezett vágóhidakon lehet kábítás nélküli, vallási célú vágásokat végezni

2018. május 29. 14:10, utolsó frissítés: 14:16

Kábítás nélküli vallási célú vágásokat csak engedélyezett vágóhidakon lehet végezni, az uniós műszaki szempontú szabályozás nem sérti a vallásszabadságot - közölte döntését az Európai Unió Bírósága kedden.

Az ügy előzménye, hogy egy belga szabályozás előírja, hogy a muzulmán vallási szertartás által előírt - előzetes kábítás nélkül - és más vallási előírások figyelembevételével végzett vágásokra csak engedélyezett vagy ideiglenes vágóhidakon kerülhet sor.

Az észak-belgiumi Flandria állatjólléti minisztere azonban 2014-ben bejelentette, hogy nem ad ki ideiglenes vágólétesítményekre vonatkozó engedélyeket, mert azok sértik az uniós jogot.

A flamand régió ellen különböző muzulmán szervezetek keresetet nyújtottak be, amelyben a többi között a szóban forgó uniós rendelet bizonyos rendelkezéseinek érvényességét vitatták, különösen a vallásszabadságra való tekintettel.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítéletében arra emlékeztetett, hogy a vallási célú vágás a „vallási szertartás” rendelet szerinti fogalma alá tartozik, ezért kiterjed rá az Európai Unió Alapjogi Chartája által biztosított vallásszabadság.

A bíróság rámutatott, hogy az uniós jogalkotó nem tiltja meg a vallási célú vágás gyakorlatát az unióban. Épp ellenkezőleg, engedélyezett vágóhidakon lehetővé teszi az állatok előzetes kábítás nélküli vágását. A műszaki szempontú szabályozás pedig nem korlátozza a hívő muzulmánok vallásszabadsághoz való jogát.

Hozzátették, a belga eset kizárólag a flamand régió néhány települését érinti, ezért a probléma nem befolyásolja az uniós rendelet érvényességét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS