2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lengyelek szerint robbanás okozta a szmolenszki légikatasztrófát

2018. április 11. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

A szmolenszki légikatasztrófát nem a pilóták hibája, hanem egy sor szándékos, egyebek között a gép oroszországi javításakor tett intézkedés, végül a levegőben történt robbanás okozta - áll abban az időközi műszaki jelentésben, melyet szerdán hozott nyilvánosságra Varsóban a lengyel minisztériumi vizsgálóbizottság.A dokumentumot a PAP hírügynökség tette közzé azzal párhuzamosan, hogy az Antoni Macierewicz volt nemzetvédelmi miniszter vezette bizottság megkezdte a vizsgálat eddigi eredményeinek ismertetését.

A jelentés szerint a gép a szmolenszki repülőtér előtt mintegy 900 méterrel felrobbant, s nem pedig egy nyírfának ütközött, ami az orosz vizsgálóbizottság jelentése szerint a katasztrófát okozta.

Macierewicz a konferencián kétségtelennek nevezte, hogy robbanás történt, elmondta viszont: még vizsgálják, mi okozta ezt, "hol helyezhették el esetleg a robbanóanyagot".

A bizottság szakértői elmondták: az üzemanyag esetleges belobbanása okozta robbanás másfajta károkat okozott volna, mint amilyeneket adott esetben észleltek, és másképpen néznének ki a roncsok a földnek ütközéskor történt robbanás után is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS