2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 110 ezer romániai facebookozó adatait is felhasználta illegálisan a Cambridge Analytica

2018. április 10. 16:50, utolsó frissítés: 20:16

Több mint 110 ezer romániai Facebook-felhasználó adatait is felhasználta a Cambridge Analytica, írja a digi 24.ro .

A portál beszámolója szerint 78 romániai felhasználó töltötte le a „This is your digital life” nevű applikációt, amely személyes adatokat küldött a Cambridge Analytica vállalatnak, amely azokat illetéktelenül használta fel.

Összesen 112 343 romániai felhasználó volt a fenn említett 78 embernek a baráti körében, akiknek az adatait szintén felhasználta a Cambrige Analityca.

A Facebook aprilis 9-én kezdett el értesítéseket küldeni több millió felhasználónak, amelyben kőzli velük, hogy a személyes adataikat illegálisan felhasználták-e az elmúlt időszakban választási célokra.

Ide kattintva te is ellenőrizheted, hogy visszaéltek-e az adataiddal.

Mike Schroepfer, a cég technológiáért felelős vezetője április 4-én hozta nyilvánosságra, hogy a brit-amerikai Cambridge Analytica 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg, és ebből 71 millió felhasználó volt amerikai. 2,7 millió felhasználót érintett az adatgyűjtés az EU-ban, míg további 2 milliót a Fülöp-szigeteken és Indonéziában.

Más érintett államok Mexikó, Kanada, India, Brazília, Vietnam és Ausztrália voltak.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban egyaránt vizsgálatot indítottak a hatóságok a Cambridge Analytica ellen, a Facebook adatainak feltételezett nem megfelelő felhasználása miatt.

A botrány kirobbanása óta a Facebook részvényeinek értéke zuhanórepülésbe kezdett, a nagyvállalat piaci értéke pedig dollármilliárdokkal csökkent. (digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS