2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EBESZ-megfigyelők: nem egyenlő feltételek mellett küzdhettek a versenytársak

2018. április 09. 19:37, utolsó frissítés: 19:37

A magyar parlamenti választási folyamatot az állam és a kormánypártok erőforrásainak mindenre kiterjedő átfedése jellemezte, ezzel aláásva a versenytársak esélyét arra, hogy azonos feltételek között mérjék össze erejüket - jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézményi és Emberi Jogi Hivatalának (ODIHR) vezetője hétfői budapesti sajtóértekezletén.

A választók számos jelölt közül választhattak, mégis a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai viták lehetőségét, és ezáltal a választók nem kaptak meg minden információt ahhoz, hogy megfontolt döntést hozhassanak. A választások technikai lebonyolítása szakmailag megfelelő és átlátható volt - tette hozzá Douglas Wake az EBESZ-nek a választásokról alkotott első megállapításai és következtetései között.

A választási folyamatban általában tiszteletben tartották az alapvető emberi és szabadságjogokat, de a választás légköre ellenséges volt. Az információkhoz való hozzáférést, a média- és a gyülekezési szabadságot korlátozták, részben közelmúltbeli törvényi változtatások révén. Bár a magyar választási jogi keretek megfelelő alapot biztosítanak a demokratikus választásokhoz, a hatalom a közelmúltbeli jogi változtatások során nem élt azzal a lehetőséggel, hogy hatályba léptetésük előtt mindenre kiterjedő konzultációt folytasson ezekről a Demokratikus Intézményi és Emberi Jogi Hivatallal, és nem vette figyelembe az ODIHR korábbi ajánlásainak legtöbbjét - jelentette ki a hivatal vezetője.

A választási bizottságok jól ellátták feladatukat, és általában élvezték a jelöltek és a pártok bizalmát. A választási bizottságok összeállításának módja általában jó lehetőség arra, hogy ezek a bizottságok függetlenül és pártatlanul dolgozzanak, de most a bizottsági tagok kiválasztásának kritériumai nem voltak világosak, és a jelöltekről folytatandó nyilvános konzultációk hiánya csorbította a bizalmat e bizottságok iránt. Dicséretes, hogy a hatóságok külön figyelmet fordítottak a fogyatékosok választási részvételének biztosítására. Általános volt a bizalom a választási névjegyzék teljességében és pontosságában.

Bár sok jelölt volt, legtöbbjük aktívan nem vett részt a kampányban, csak azért indult a választásokon, hogy részesüljön a kampányfinanszírozási keretből, vagy hogy felduzzassza a mezőnyt a szoros versenyben - vélekedett. A jelöltek 30 százaléka volt nő, ami az EBESZ szerint azt jelenti, hogy a nők alulreprezentáltak voltak a mezőnyben.

A kampányról szóló médiabeszámolók általában bőségesek voltak, de nagyon polarizáltak, és nem volt bennük kritikai elemzés - véli az ODIHR.

Bizonyos közpénzek váratlan kiosztása a kampány idejére esett, az ilyen intézkedések egyenlőtlenné tették a kampányolás feltételeit - mondta Douglas Wake.

Az EBESZ korlátozott megfigyelői missziója március 5-én kezdte el a parlamenti választásokkal kapcsolatos feladatát - vagyis a választási folyamat minden aspektusának megismerését és pártatlan, objektív értékelését , - amelyre a magyar külgazdasági és külügyminisztérium hívta meg. A szervezet megfigyelő misszióját 1994 óta immár ötödik alkalommal hívták meg a magyarországi parlamenti választások történetében - jegyezte meg Wake. Hangsúlyozta, hogy az EBESZ minden egyes választási megfigyelői missziója során ugyanazokat azokat a szabványokat alkalmazza.

Egy újságíró azt kérdezte a misszióvezetőtől a sajtótájékoztatón, hogy a korábbi parlamenti választásokkal összehasonlítva milyen tendenciát tud megállapítani Magyarországon. Ezt válaszolta, hogy az EBESZ nem tekinti feladatának az ilyen összehasonlítást.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS