2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szentté avatják Óscar Romerót, a szegények mártír püspökét

2018. március 07. 20:34, utolsó frissítés: 23:10

Vélhetően már a jövő év elején szentté avatják Óscar Romerót, Salvador 1980-ban meggyilkolt érsekét, akinek imameghallgatására vonatkozó csodáit hétfőn jóváhagyta Ferenc pápa, jelentette be szerdán a Vatikán.

Óscar Romerót világszerte úgy tisztelik, mint a szegények püspökét, aki prédikációiban - amelyek a rádió közvetítésén keresztül az egész országot megérintették - társadalmi igazságosságot hirdetett, és rendre felemelte szavát a közép-amerikai ország katonai diktatúrája ellen. Romero a 60-as és 70-es évek latin-amerikai felszabadító teológiai mozgalmának volt tagja, amely azt hirdette, hogy nem elég, ha az egyház empatizál a szegényekkel és gondoskodik róluk, hanem strukturális változásra kell törekednie a szegénység felszámolása érdekében.

1979 májusában II. János Pál pápának hét dossziét mutatott be, amelyek a gyilkosságokról, eltűnésekről, az emberi jogok megsértésének eseteiről szóló jelentéseket és dokumentumokat tartalmaztak. 1980 februárjában levelet intézett Carter amerikai elnökhöz. Kérte, hogy az USA ne támogassa a salvadori hadsereget, mert az a kapott fegyvereket a nép elnyomására használja. Ekkor említette először a nyilvánosság előtt, hogy halálos fenyegetések érték.

"A hatalmasok és gazdagok, illetve a szegények és sebezhetőek között kinek az oldalán kellene álljon egy pap? Nincs kétségem. A lelkipásztor maradjon az emberekkel" - írta naplójában.

Az érseket 1980 márciusában egy mesterlövész ölte meg miközben misét mutatott be San Salvador egyik kórházának kápolnájában. Erőszakos halála előtt egy nappal prédikációjában a Nemzeti Gárda katonáihoz intézett felhívást: "Testvérek, ti népünkhöz tartoztok! Saját testvéreiteket ölitek meg a földművesek között! Egy ember parancsolhatja nektek, hogy öljetek, de Isten törvényének kellene győzni bennetek, mely azt parancsolja: Ne ölj! Egy katona sem köteles olyan parancsnak engedelmeskedni, mely ellenkezik Isten törvényével! Erkölcstelen törvény senkit sem kötelez."

Boldoggá avatási eljárása még 1994-ben kezdődött meg, de az eljárást sokáig akadályozták a Romero által hirdetett felszabadító teológiával szemben álló konzervatívok. Bár Ferenc pápa sem volt soha a dél-amerikai felszabadító teológiai mozgalom híve, sőt többször is kritizálta a mozgalmat, amíg argentin pap volt, végül most ő gyorsította fel Romero szentté avatási folyamatát. Azzal érvelt, hogy az egyháznak ki kell állni a szegények és marginalizált emberek mellett.

2015. február 3-án dekrétumban nyilvánította ki, hogy Romero érseket a hite miatti gyűlöletből gyilkolták meg, és halálát vértanúságnak minősítette. Boldoggá avatására 2015. május 23-án San Salvadorban került sor több mint 250 000 ember jelenlétében. A mostani csodaelismeréssel elhárult az utolsó akadály is a szentté avatás előtt. (theguardian/multkor/ujhajtas.net)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS