2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy balga belga azt mondta a rendőrnőnek, hogy rendőrnek lenni nem női munka. Bíróság ítélte el

2018. március 07. 14:31, utolsó frissítés: 15:24

Belgiumban nemrég hoztak egy törvényt, amely lehetővé teszi a köztéren kinyilvánított szexista megnyilvánulások büntetését, és meg is van az első elítélt.

A belga Le Soir arról tudósít, hogy egy férfit 3000 eurós bírság kifizetésére ítélt a brüsszeli bíróság, miután egy rendőrnőnek azt mondta az utcán, hogy rendőrnek lenni nem nőknek való munka. Amennyiben nem fizeti ki az összeget, börtönbüntetés vár rá.

Az ügyész szerint a férfit ellenőrzéskor megállította a rendőrnő, mire a vádlott ráripakodott, hogy fogja be a száját, ő ugyan nem fog egy nőnek válaszolgatni, és a rendőri munka nem nőknek való.

A szexizmus megnyilvánulásait büntető törvényt 2014-ben fogadták el, miután több jelentés is megerősítette, hogy a nőket nyilvános helyeken sokszor éri negatív megkülönböztetés, zaklatás az utcán. Készült egy dokumentumfilm is Femme de le Rue címen, amely pontosan ezeket a helyzeteket mutatja be.Az új jogszabály meghatározása szerint a szexizmus egy megvetést kifejező megjegyzés vagy tett, abból a koncepcióból kiindulva, hogy valaki a nemi identitásából kifolyólag alsóbbrendű, és arra irányul, hogy valakit a saját nemi meghatározottságára redukáljon.

A férfit a bírósági indoklás szerint azért ítélték el, mert nemi alapon, súlyosan megsértette egy másik személy méltóságát. (eveningstandard)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS