2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ ember jogi főbiztosa továbbra is rasszistának tartja Orbán Viktort, és esze ágában sincs lemondani

2018. március 06. 16:46, utolsó frissítés: 16:49

Nem szándékozik lemondani Zeid Raad al-Husszein az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki rasszistának és idegengyűlölőnek nevezte Orbán Viktort az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén, és továbbra is kitart az Orbánról alkotott véleménye mellett.

Szijjártó Péter
magyar külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben lemondásra szólította fel Zeid Raad al-Husszeint.

„Ez elfogadhatatlan egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító a vád, a főbiztosnak le kell mondania” - hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter saját beszédében a 37. ülésen.

Zeid Raad al-Husszein, Szijjártó Péter felszólítása után aztán ismételten kemény szavakkal illette a magyar miniszterelnököt és kormányát aki véleménye szerint felszámolta a fékek és ellensúlyok rendszerét, a politika eszközévé tette az ország Alkotmánybíróságát és korlátozta a hatalmát, aláásta az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa úgy fogalmazott, hogy „igen, valóban rasszistának és idegengyűlölőnek  neveztem az egyre inkább autoriter, de demokratikus úton megválasztott Orbán Viktort. Ugyanakkor viszont nem hasonlítottam őt semelyik 20. századi diktátorhoz sem, mert bőven van elegendő példa ma is arra, hogy milyen szörnyűségek történhetnek akkor, ha egy ország kisebbségi társadalmát démonizálják és elnyomják.

És nem, nem fogok „haladéktalanul” lemondani, ahogy Orbán egyik minisztere levélben követelte. Mert itt az ideje, hogy kiálljunk az olyan agresszorokkal szemben, mint Orbán Viktor. A gyűlölet robbanékony dolog, de nem fog ma, Európában győzedelmeskedni.” (Mérce)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS