2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy kakaslépésnyit ugyan, de ismét közelebb került egymáshoz a két Korea

2018. március 06. 12:08, utolsó frissítés: 12:10

Több mint tíz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét egy asztalhoz üljön a dél-koreai delegáció Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral hétfőn.

A történelmi találkozón az egyeztetés lehetőségeiről tárgyaltak a felek amely fontos előrelépés, ugyanis először volt hivatalos téma a feszült helyzet feloldására való törekvés.

Az Index állítása szerint a helyzet megoldásának akadálya lehet viszont, hogy az Egyesült Államok mindenképpen szeretné, ha Phenjan leszerelné atomfegyvereit, míg Észak-Koreát a közelgő határ melletti közös dél-koreai, amerikai hadgyakorlat aggasztja, amit a téli olimpia miatt halasztottak március elejére.A dél-koreai delegáció, amelynek tagjai között van a titkosszolgálatot vezető Szu Hun, illetve az országegyesítési miniszter helyettese, Csung He Szung is, a tervek szerint további phenjani találkozók után még kedden hazatér.

Az országegyesítési miniszter helyettes az ígérte, hogy szót fog emelni az Koreai-félsziget atommentesítéséért és a tartós béke megteremtéséért.

A két Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással, mert az 1950 és 1953 közötti koreai háborúnak egy fegyverszüneti egyezménnyel vetettek véget, és a felek azóta sem kötöttek békeszerződést. (Index/BBC)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS