2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Német kormányalakítás - Horst Seehofer szövetségi belügyminiszterként folytatja pályafutását

2018. március 05. 18:08, utolsó frissítés: 18:08

A következő német szövetségi kormány belügyminisztereként folytatja pályafutását Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, ezt a politikus személyesen jelentette be hétfőn Münchenben.

Pártja elnökségi ülése után elmondta, hogy március 13-án vezeti utoljára a bajor kormány ülését, majd lemond tisztségéről, mert másnap Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag) Frank-Walter Steinmeier államfő előterjesztésére megválasztják kancellárnak Angela Merkelt, és a szövetségi elnök kinevezi a kormány tagjait.

Köztük lesz ő is, az építésüggyel és a főleg vidékfejlesztést jelentő szülőföldüggyel bővített belügyminisztérium vezetője lesz.

A CSU-nak három tárcája lesz a szövetségi kormányban. A nemzeti fejlesztési együttműködésért felelős minisztériumot továbbra is Gerd Müller vezeti, a közeledési és digitális infrastruktúráért felelős tárcát pedig a CSU eddigi főtitkára, Andreas Scheuer.

Továbbá a kancellárián létrehozzák a digitalizációs ügyekért felelős államminiszteri tisztséget, amelyet szintén CSU-s politikus, Dorothee Beer, a közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős minisztérium eddigi parlamenti államtitkára tölt majd be - ismertette Horst Seehofer.

A következő bajor kormányfő Markus Söder jelenlegi tartományi pénzügyminiszter lesz, megválasztására még nem jelöltek ki időpontot a tartományi törvényhozásban (Landtag). A párt következő főtitkára Markus Blume eddigi főtitkárhelyettes lesz.

Horst Seehofer elmondta, hogy az elnökség támogatásáról biztosította személyi javaslatait. Azzal kapcsolatban, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagsága csaknem kétharmados többséggel fogadta el a CSU-val és az Angela Merkel vezette testvérpárttal, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) kötött koalíciós szerződést, kiemelte, hogy az eredmény több szempontból "örömteli".

A pártszavazás egyértelmű, világos eredményre vezetett, és ezzel "vitathatatlanná vált a kormányalakítás legitimitása". A CSU és a CDU után az SPD által is elfogadott koalíciós szerződés pedig "nagyon-nagyon jó" alapot biztosít a kormányzáshoz - mondta Horst Seehofer, hozzátéve, nagyon örül, hogy elkezdődhet a szerződés végrehajtása.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS