2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olasz választás: előretörtek a populisták

2018. március 05. 11:56, utolsó frissítés: 12:09

Az olasz választások első eredményei alapján 37 százalékon áll a Silvio Berlusconi volt kormányfő által vezetett jobbközép koalíció, amely migrációellenes politikával és adócsökkentéssel kampányolt.

A szavazatok 31 százalékának megszerzésével az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a legerősebb önálló politikai erővé lépett elő az olasz választásokon. A mozgalomba egyaránt tartoznak szélsőjobboldali és radikális baloldali jelöltek, akik az eddigi pártok politikájával szemben ajánlanak alternatívát. Ezzel szemben a jelenleg kormányzó Demokrata Párt (PD) csak a voksok 19 százalékát gyűjtötte be, amely jelentősen elmarad eddigi eredményeiktől.

A vasárnap tartott olaszországi parlamenti választás részeredménye alapján feltételezhető, hogy a legtöbb egyéni mandátumos körzetben is jobbközép jelölt nyer.

Így a szenátusi és képviselőházi helyek számát illetően arányeltolódás jöhet létre a jobbközép koalíció javára, az Öt Csillag Mozgalommal szemben - Egy, az MTI által megszólaltatott szakértő azt valószínűsíti, hogy sem a jobbközép koalíció, sem az Öt Csillag Mozgalom nem szerez elég mandátumot a kormányalakításhoz.

A szakértő szerint ebben az esetben Sergio Mattarella köztársasági elnök meghívja az összes politikai erő vezetőjét rezidenciájába, és egyeztetéseket kezdeményez a kormányalakítás lehetőségeiről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS