2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemsemlegessé változtatják a kanadai himnusz szövegét

2018. február 01. 16:29, utolsó frissítés: 16:38

A kanadai szenátus elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amelynek értelmében némi módosítást hajtanak végre az ország himnuszának angol nyelvű szövegében.

Már csak a brit királynő beleegyezésére vár a kormányzó és hivatalossá válik a himnusz új változata.

A kanadai himnusz angol változatán csupán annyit változtattak, hogy ezentúl a „True patriot love in all thy sons command” (vagyis: az igaz hazaszeretet minden fiadnak kötelessége) helyett „True patriot love in all of us command” (az igaz hazaszeretet mindannyiunk kötelessége) sort fogják énekelni.A két szó megváltoztatása a himnuszban szenvedélyes vitát váltott ki a kanadai parlamentben.

A kezdeményezést a himnusz szövegének megváltoztatására egyébként már 2010-ben elindították, de az akkori parlamenti többséget alkotó konzervatívok heves elutasítása miatt nem lehetett törvénybe iktatni.

Az új törvényjavaslatot először 2016-ban mutatta be Mauril Bélanger. Ha brit uralkodóház feje, II. Erzsébet királynő elfogadja a módosítást, akkor ezentúl nem csak Kanada "fiainak" lesz kötelessége az igaz hazaszeretet.

Az O Canada 1980-ben lett az ország hivatalos himnusza, és azóta már 12-szer próbálták módosítani a fiadnak szót, de eddig egyszer sem sikerült.
(BBC)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS