2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Phenjan bejelentette: atomfegyvere van

2005. február 10. 10:38, utolsó frissítés: 11:09

Észak-Korea csütörtökön nyilvánosan elismerte: atomfegyverrel rendelkezik. Ugyanakkor bejelentette, hogy nem vesz többé részt az atomprogramja felfüggesztéséről szóló tárgyalásokon.

"Már korábban meghoztuk a határozott döntést arról, hogy kilépünk az atomsorompó-szerződésből, és nukleáris robbanófejeket gyártottunk önvédelmi célokból azért, hogy helyt tudjunk állni a Bush-kormányzat leplezetlen politikájával szemben, amelynek a célja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elszigetelése és megfojtása... Az atomfegyverek minden körülmények között az önvédelem eszközei lesznek... A jelenlegi helyzet azt bizonyítja, hogy csak a hatalmas erő védheti meg az igazságot" – hangzik a külügyminisztérium nyilatkozata.

Hat ország – az Egyesült Államok, Japán, Kína, a két Korea és Oroszország – 2003 óta három tárgyalási fordulót tartott Pekingben abból a célból, hogy elérjék az észak-koreai atomfegyverkezési törekvések leállítását gazdasági és diplomáciai ellenszolgáltatások fejében. Komoly haladás nem volt ezeken a tárgyalásokon. A negyedik, tavaly szeptemberre kitűzött fordulóra Észak-Korea el sem ment, arra hivatkozva, hogy az amerikai politika ellenséges vele szemben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS