2018. december 11. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Komoly károkat okoz az Eleanor Nyugat-Európában

2018. január 04. 12:15, utolsó frissítés: 12:24

Január harmadikán elérte Európa nyugati részét Eleanor, az óránkénti kétszáz kilométeres széllökésekkel kísért téli vihar. Hatalmas károkat okozott, háztartások százai maradtak áram nélkül Franciaországban, Svájcban kisiklott egy vonat, többen súlyosan megsérültek. A viharnak egyelőre egy halálos áldozata van.

Az Atlanti-óceán felől érkezett vihar Kölnben az autópályákra fákat, más utakra építési állványokat döntött.

Tombol a vihar Párizsban is. Az Eiffel-torony tetejénél lévő berendezések 140 km/órás erősségű szelet is mértek.

A 2010-es Xynthia óta az Eleanor a legnagyobb pusztítást végző vihar a francia fővárosban: alaposan megnehezíti a légi közlekedést, illetve egy szélturbinát is kicsavart a helyéből.Az ítéletidő főként Franciaország észak-nyugati részét érinti, az erős szél hatására egy párizsi épület állványzata összeomlott.

Angliában, Walesben és Észak-Írországban áramszüneteket okozott a vihar, amely elárasztotta az írországi Galway utcáit, akadályozva ezzel a közlekedést. Az emberek bokáig, néhol térdig érő vízben gázoltak az utcákon és a boltokban.

Svájcban több ember megsérült a Berntől délre található Lenk közelében azután, hogy a viharos szél lefújta az egyik vonatot a sínekről, jelentette a helyi sajtó.A zürichi és a bázeli repülőterek járatait törölni kellett a vihar miatt, amely egy teherautót is felborított az egyik országúton.

Több száz háztartás maradt áram nélkül a Zürichi-tó környékén is, ahol a kidőlt fák utakat torlaszoltak el, a heves esőzések következtében pedig áradások alakultak ki. (mti/euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS