2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Darabokra szedik és elkótyavetyélik a csernobili atomerőművet

2005. február 09. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Márciusban kezdődik a csernobili atomerőmű kiárusítása. Az atomerőmű vezetősége döntött így pénzhiány miatt, miután nem érkezett állami támogatás. Jelenleg a szétszedési munkálatok folynak, melynek során a fémdolgokat válogatják ép darabokra és alkatrészekre, majd értékelik.

A munkások véleménye szerint az „áru” ökológiailag és jogilag is tiszta – adta hírül az Obozrevatel internetes hírügynökség. Olekszandr Szmeszljajev, a csernobili atomerőmű igazgatója elmondta, hogy a felszerelés, amely a 30 kilométeres zónából kerül ki, rendelkezik a kellő engedélyekkel, dózismérő igazolásokkal.

A munkálatokat a robbanás helyszínétől a legtávolabb eső részekben – a kettes és egyes blokkokban – kezdték. Ahhoz, hogy mindent szétszedjenek, legalább 50 évre lenne szükség. A dolgozók véleménye szerint nagyon sok minden jó állapotban maradt meg, mivel fedél alatt voltak és akkoriban kellő képpen meg lettek olajozva.

A pénz, ami az eladásból származik majd, az atomerőmű kiadásainak egy részét fogja fedezni. Ukrajna 17 millió hrivnyával tartozik az erőmű felé. Oroszország potenciális vásárlóként szerepel már most, mivel náluk a mai napig dolgoznak ilyen jellegű atomerőművek – közölte a Kárpátinfo. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS