2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csökkenthetik a terrorfenyegetettségi szintet Belgiumban

2018. január 02. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Hármasról kettes fokozatúra csökkenthetik a terrorfenyegetettségi szintet Belgiumban, közölte a La Libre Belgique című belga napilap Jan Jambon belga belügyminiszter nyilatkozatát idézve kedden.

A belga belügyminiszter a Standaard című flamand nyelvű belga napilapnak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) elemzése már a következő hónapokban lehetővé teszi a terrorfenyegetettség szintjének csökkentését.

Elmondása szerint ezt az egyre javuló biztonsági környezet, de a költséghatékonyság is indokolja. A négy fokozatú skálán a kettes riasztási szint fokozott rendőri és katonai éberséget jelent.

A belügyminiszter hozzátette, a hármas szint várhatóan azonban továbbra is érvényben marad bizonyos nagykövetségek védelme esetében és a nagy tömegeket vonzó helyszíneken.

A 2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteket követően hármas, „lehetséges, és valószínű” terrorkészültségi fokozatot rendeltek el Belgiumban, majd a 2016 márciusában, Brüsszelben két helyszínen elkövetett támadásokat követően a legmagasabb, azaz „súlyos és azonnali” fokozatúra emelték a terrorfenyegetettség szintjét az ország egész területén, amelyet később hármas szintre minősítettek vissza.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS