2019. január 22. keddVince, Artúr
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre több halálos áldozata van az iráni tüntetéseknek

2018. január 02. 10:39, utolsó frissítés: 10:39

Hatodik napja követeli a kormány és a vallási vezetők lemondását a lakosság Iránban. Sok helyütt összecsapnak a rendőrökkel, kormányépületeket, rendőrörsöket rohamoznak meg a tüntetők. Húszhoz közelít a halottak száma.

Keddre virradóra a gadaridzsáni és az iszpeháni tüntetésen is többen meghaltak, tudósított a helyi média. Hat tüntető, egy gyerek, egy rendőr és egy, a rezsim elitrendőrségéhez tartozó férfi vesztette életét, írja az AFP.

Hétfőn egy tüntető lelőtt egy rendőrt, és megsebesített három másikat, amikor vaktában tüzet nyitott egy demonstráción az egyik nagyvárosban.
Vasárnap 13 halottat jelentettek a hatóságok Iránban, ahol a lakosság azzal vonult utcára, hogy elege van a gazdasági nehézségekből és a kormányszíntű korrupcióból.

Az államfő, Hasszán Róhani arra figyelmeztette a tiltakozókat, hogy kritikával élni van joguk, de a romboláshoz nincs, és aki ezt teszi, a biztonságiak kíméletlen fellépésére számíthat.

Eközben szerveződnek a kormányt, illetve a legfőbb vallási vezetőt, Hámenei ajatollahot éltető felvonulások is. Hétfőn Zanjanban és Takesztánban is ezrek demonstráltak a hatalom mellett, míg más településeken rendőrörsöket, kormányépületeket rohamoznak meg, és csapnak össze a biztonságiakkal a tüntetők. (euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS