2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország korlátozni fogja az amerikai katonai megfigyelő repüléseket

2017. december 27. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

Korlátozni fogja Oroszország január 1-jétől a területe fölött a Nyitott Égbolt, szerződés alapján végrehajtandó katonai megfigyelő repüléseket, közölte a RIA Novosztyi hírügynökség szerdán egy katonai diplomáciai forrásra hivatkozva.

Az orosz lépés az indoklás szerint válasz arra, hogy az Egyesült Államok hasonló területi korlátozást helyezett kilátásba.

A The Wall Street Journal című amerikai napilap szeptemberi közlése szerint Washington meg akarja tiltani az Alaszka és a Hawaii fölötti orosz megfigyelő repüléseket, és korlátozza azok távolságát, mivel Oroszország nem engedélyezi a kalinyingrádi enklávé légi megfigyelését.

A RIA Novosztyi informátora szerint Oroszország korlátozni fogja a területén az amerikai megfigyelők által igénybe vehető repülőterek számát.

A 2002-ben hatályba lépett Nyitott Égbolt-szerződésnek 34 részes állama van, és a rendelkezései alapján az utóbbi 15 évben több mint 1200 ellenőrző repülést hajtottak végre, amelyek egyik fő célja a bizalomerősítés, a leszerelési egyezmények betartásának ellenőrzése. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS