2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kérdéses a függetlenségi pártok parlamenti többsége Katalóniában

2017. december 20. 15:53, utolsó frissítés: 15:53

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak Katalóniában csütörtökön, amelynek fő kérdése, hogy a katalán függetlenségi pártok ismét többséget tudnak-e szerezni a helyi törvényhozásban.

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a katalán függetlenséget támogató, illetve az azt ellenző pártok nagy tábora közel azonos, 43-45 százalék közötti támogatottsággal bír.

A felmérések többsége a függetlenségi blokkot némileg erősebbnek mutatja, de éppen nem eléggé ahhoz, hogy a parlamentben megszereznék a kormányalakításhoz szükséges többséget.

A 7,5 millió lakosú Katalóniában több mint 5,5 millió választópolgár dönthet az új parlamentről a spanyol statisztikai hivatal adatai szerint. Közülük 200 ezren szavazhatnak külföldről.

Csütörtökön 9 órakor összesen 947 katalán településen nyitnak ki a szavazóhelyiségek, amelyekben 20 óráig lehet voksolni.

Munkanap lévén a jogszabályok a munkavállalóknak négyórás fizetett távollétet biztosítanak munkahelyükről, hogy le tudják adni szavazatukat.

Az elemzők szerint ez a körülmény is hozzájárul a várhatóan igen magas részvételi arányhoz, amelyet a felmérések 80-82 százalékra becsülnek.

Katalóniában az előrehozott parlamenti választások kiírását október 27-én jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, miután feloszlatta a korábbi helyi törvényhozást és menesztette a katalán kormányt.

Minderre a spanyol szenátustól kapott jóváhagyást az alkotmány 155-ös cikke alapján még aznap, hogy a katalán függetlenség kinyilvánításáról fogadott el határozatot a barcelonai parlament.

A függetlenségpárti többség szerint a függetlenségi nyilatkozathoz október 1-jén kaptak felhatalmazást a katalán függetlenségi népszavazáson, amelyet azonban az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélt.

A népszavazásról régóta húzódó vita zajlik a spanyol és a katalán kormány között.

A Mariano Rajoy vezette konzervatív spanyol kormány szerint a referendum megrendezését tiltják az ország törvényei, ezért igyekeztek azt megakadályozni, míg a katalán vezetés mindent megtett annak érdekében, hogy megtartsák a voksolást.

A spanyol hatóságok aznap igyekeztek meggátolni a szavazóhelyiségek kinyitását, a rendőri fellépés erőszakba torkollott.

A történtek hatására heteken át folyamatosak voltak a tüntetések a rendőri erőszak ellen Katalónia-szerte.

A katalán kormány a népszavazást eredményesnek ítélte, annak ellenére, hogy a szavazás hitelességét nem biztosították a választásokon szokásos törvényes garanciák.

Adataik szerint 2,28 millióan szavaztak a referendumon, ami 43 százalékos részvételi arányt jelent. Katalónia függetlenségére 2,04 millióan voksoltak, ez a leadott szavazatok 90,18 százalékát jelenti. Ugyanerre több mint 177 ezren mondtak nemet (7,83 százalék).

Carles Puigdemont katalán elnök korábban azt mondta: kinyilvánítja Katalónia elszakadását Spanyolországtól, ha többen szavaznak igennel, mint nemmel. Erről szóló parlamenti beszéde azonban sok kétséget hagyott, ezért a spanyol kormány többször is felszólította: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét.

A spanyol legfőbb ügyész október 30-án kezdeményezett eljárást a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségi tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt arra hivatkozva, hogy "döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én".

A volt katalán kormány nyolc tagja előzetes letartóztatásba került, közülük hatan azóta már szabadlábon védekezhetnek.

Carles Puigdemont és volt kormányának négy tagja az eljárás elől Brüsszelbe utazott, amiért a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Mielőtt a belga bíróság döntött volna a kiadatásról, visszavonták a kezdeményezést.

Az öt katalán politikus ellen érvényben maradt a spanyolországi letartóztatási parancs, így ők továbbra is a belga fővárosban tartózkodnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS