2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ez vár a következőkben a lengyelekre az uniós alapszerződés 7. cikke alapján

2017. december 20. 14:54, utolsó frissítés: 15:23

Update: Politikai indíttatású döntést hozott az Európai Bizottság (EB), és egyoldalúan megszakította a párbeszédet, amelyre pedig a varsói kormány készen állt, reagáltak szerdán a hetes cikk szerinti eljárás megindítására vezető lengyel politikusok.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter rámutatott: a lengyel igazságügyi reform Brüsszel által kifogásolt megoldásai más uniós tagállamokban is léteznek, ezért „a döntés politikai jellegű”.

Aláhúzta: Lengyelország akkor lesz az EU számottevő tagja, ha jól működő bíróságai lesznek.

Politikai, nem pedig jogi jellegűnek minősítette a lépést a lengyel külügyi közlemény, mely szerint az EB döntése „szükségtelenül megterheli a kölcsönös kapcsolatokat”.

Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára úgy vélte: az Európai Bizottság „gyakorlatilag elszánta magát arra, hogy egyoldalúan beszüntesse a párbeszéd jelenlegi szakaszát, melynek folytatására a lengyel kormány készen állt”.

--------------------------------------------------------


Az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett az európai uniós alapértékek súlyos és tartós megsértése miatti eljárás megindítására Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés 7. cikke alapján a vitatott lengyel igazságügyi reform miatt. A jogszabály szerint a 7. cikk alkalmazása a következők szerint valósulhat meg:

Először is az uniós kormányokat képviselő Tanácsnak egyhangúlag meg kell állapítania, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy Lengyelország súlyosan megsérti az Európai Unió az uniós szerződés 2. cikkében említett értékeit.

Ehhez szükség van arra is, hogy az Európai Parlament egyetértsen a bizottsági javaslattal.

Ezt követően a Tanács felkéri Lengyelországot észrevételeinek benyújtására, majd egyhangúlag megállapíthatja, hogy Varsó ténylegesen súlyosan és tartósan megsérti a 2. cikkben említett értékeket.

Amennyiben erre a megállapításra jut, a Tanács úgynevezett minősített többséggel (a tagországok összlakosságának legalább 65 százalékát képviselő 20 tagállam egyetértésével) akár úgy is határozhat, hogy felfüggeszti Lengyelországnak az uniós szerződések alkalmazásából származó egyes jogait, beleértve a varsói kormányt a Tanácsban megillető szavazati jogokat.

A Tanácsnak a későbbiekben szintén minősített többséggel kell határoznia arról, hogy visszavonja a tagállam jogainak felfüggesztésére vonatkozó döntését, amennyiben „az elrendelésükhöz vezető körülményekben változás következett be”.

A 7. cikket eddig még soha nem alkalmazták az Európai Unió történetében.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS