2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Katalán választás - A mandátumok kiosztásának szabályai a függetlenségi pártoknak kedveznek

2017. december 19. 18:39, utolsó frissítés: 18:39

A mandátumok kiosztásának szabályai a függetlenségi pártoknak kedveznek Katalóniában, ahol csütörtökön tartanak választást; egy-egy képviselői helyért akár négyezerrel is több szavazatot kell összegyűjtenie a spanyol egység pártjainak.

A La Razón című országos napilap saját, az NC Report nevű közvélemény-kutató cégtől rendelt felmérését vette alapul a számításoknál. Eszerint a Katalónia függetlenségét képviselő pártok - a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) és a Népi Egység (CUP) - összesen 1,8 millió szavazatra számíthatnak, ami 66 képviselői helyet jelentene számukra.

A spanyol egységet képviselő pártok - a liberális Állampolgárok (Ciudadanos), Katalán Szocialista Párt (PSC), konzervatív Néppárt (PP) - összesen 1,9 millió voksot nyerhetnek, amit viszont mindössze 60 mandátumra válthatnának a katalán törvényhozásban. Előbbieknek egy képviselő helyhez 27 ezer szavazat kellene, utóbbiaknak viszont már 31 ezer ember támogatása.

A különbség abból ered, hogy nem egyforma értékkel bírnak a különböző területeken leadott voksok, ott, ahol a népesség alacsonyabb, a szavazatokat nagyobb súllyal veszik figyelembe. A katalán autonóm közösség négy kisebb tartományból áll: Barcelona, Girona, Lleida és Tarragona.

Girona és Lleida a választásra jogosultak 15 százalékát adja, viszont ezen a két területen legerősebbek a katalán nacionalista pártok. A helyi parlamenti választásokon hagyományosan 64 százalék feletti a támogatásuk mindkét helyen.

A választásra jogosultak 85 százaléka a sokkal urbanizáltabb Barcelonában és Tarragonában él, jellemzően ezek azok a területek, ahova az elmúlt években sokan települtek át Spanyolország más részeiről is.

A La Razón felidézte, hogy ennek a számítási módszernek köszönhetően az 1999-es katalán választásokon, annak ellenére, hogy a Katalán Szocialista Párt (PSC) kapta a legtöbb szavazatot, kormányra mégis a nacionalista Konvergencia és Unió (CIU) kerülhetett, mivel több képviselői hellyel rendelkezett a parlamentben.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS